Читај ми!

Šta donosi poseta Mila Đukanovića

Crnogorski premijer Milo Đukanović stigao u Beograd, prvi put posle razdvajanja Srbije i Crne Gore. Zajedničke interese u oblasti evropskih integracija i ekonomske saradnje definisaće sa najvišim zvaničnicima Srbije. Tema razgovora biće i pitanja koja razdvajaju dve zemlje.

Posle sedam i po godina, predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović stigao je u dvodnevnu posetu Beogradu. S najvišim zvaničnicima Srbije, kako je rečeno, definisaće zajedničke interese u oblasti evropskih integracija i ekonomske saradnje, ali i razgovarati o pitanjima koja razdvajaju dve zemlje.

Naime, osim deklarativnih izjava o tome da Srbija i Crna Gora žele najbolje moguće odnose, problemi nastali po razdruživanju 2006. godinama se nisu rešavali.

Posle učestalih susreta zvaničnika dve zemlje u poslednjih godinu dana, prvi put kao predstavnik samostalne Crne Gore Milo Đukanović stigao je u Beograd. Odnosi su u usponu, slaže se s Beogradom, bratski, ali su kaže najviše bratski kada su zasnovani na interesu. Predsednik Crne Gore je optimista.

"Očekujem da će ta poseta ostvariti svoj puni cilj. Veoma se radujem toj poseti i ona pokazuje da naši zajednički projekti imaju svoju punu vrednost, da u evropskim intergracijama imamo partnerski odnos, da smo u svim praktičnim potrebama zajedno i očekujem da će ta poseta imati svoj puni efekat", kaže predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

Ovoga puta, kako se najavljuje, biće konkretizovani neki dogovori u obostranom interesu, pre sveta ekonomski.

"Ti zajednički interesi su sigurno u oblasti zajedničkog nastupa prema evrointegracijama, političkim konsultacijama o najvažnijim državnim temama i definisanju naših ekonomskih interesa, pošto je Crna Gora naš veliki spoljnotrgovinski partner", kaže predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Uprkos tome, sedam i po godina od razdvajanja još nije uspostavljen platni promet između dve zemlje. Tridesetočasovno putovanje vozom od Beograda do Bara pre tri meseca, najbolje dokazuje koliko su pitanja od značaja za građane dve zemlje bila zapostavljena.

Godinama se nisu rešavala ni identitetska pitanja, a pitanje dvojnog državljanstva, čini se, još dugo neće biti rešeno.

Istoričar Predrag Marković kaže da je zanimljivo da su i hleb i pogača u rukama Mila Đukanovića.

"Naša država ne pravi probleme Crnogorcima, jedini problemi su oni koje je napravila crnogorska država, to je zastupljnost Srba u državnoj administraciji Crne Gore, to su kulutrna prava Srba i to je biračko pravo Crnogoraca naseljenih u Srbiji", kaže Marković.

Zvanični Beograd kaže da odnose s Podgoricom želi da rastereti osporavanja crnogorske državnosti, ali traži da ulica bude dvosmerna.

"Mi smo voleli da i Crna Gora ima takav odnos prema stavovima Srbije kada je reč o našem teritorijalnom integritetu i našoj budućnosti", kaže Dačić.

Odnosi Srbije i Crne Gore bili su na najnižem nivou pre pet godina, kada je Crna Gora priznala Kosovo, a u usponu su poslednjih godinu dana.

Dve zemlje najbolje sarađuju u borbi protiv organizovanog kriminala i razmeni iskustava na putu do članstva u Evropskoj uniji. Zbog toga je i poseta Mila Đukanovića Beogradu dogovorena uoči odluke Evropskog saveta o budućnosti evropskih integracija Srbije i Crne Gore.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво