Читај ми!

Interes Srbije što bolji odnosi sa Nemačkom

U ovoj etapi evrointegracija, Srbija očekuje određene uslove od Nemačke, rekao premijer Ivica Dačić i poručio da će oni biti prihvatljivi "u onoj meri u kojoj ne utiču na suštinu naše državnosti i na naše interese".

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je u interesu Srbije da ima što bolje odnose sa Nemačkom u svim segmentima, između ostalog, i zato što naš evropski put zavisi od te zemlje, ali da je Srbija spremna da prihvati uslove koji se ne kose sa njenom državotvornošću i nacionalnim interesima.

Dačić je na skupu "Srbija i Nemačka - asimetrična realnost" u Aero-klubu rekao da realnost Srbije i Nemačke jeste asimetrična, ali da je, uprkos svemu, interes Srbije da što pre uspostavi zajednički imenitelj sa nemačkom politikom.

"Gledamo mi naš interes, a naš interes je da se približimo Nemačkoj", rekao je Dačić i dodao da, bez obzira na to koliko manje nas Nemačka voli od nekih drugih zemalja, mi to radimo zbog nas, a ne zbog njih.

"Moramo da utičemo na one koji donose odluke", istakao je Dačić.

Premijer Srbije je rekao da, u ovoj etapi evrointegracija, Srbija očekuje uslove vodeće članice EU, ali da će oni biti prihvatljivi u meri u kojoj ne utiču na suštinu državotvornosti i na nacionalne interese Srbije.

Naveo je da je zajednički cilj dveju zemalja miran i prosperitetan Balkan i da taj region više ne treba da bude sinonim za ratove i međuetničke tenzije, te da Srbija podržava ulogu Nemačke da kao važan činilac doprinese sređivanju prilika na Zapadnom Balkanu.

Dačić je poručio i da Nemačka treba da uvidi da puna stabilnost može da se postigne tek ulaskom svih zemalja regiona u EU.

Osvrćući se na realnost Srbije i Nemačke, Dačić je ocenio da je normalno što je ta pozicija asimetrična.

"Normalno je da je asimetrična - pozicije su nam drugačije - oni su ti koji daju u EU i normalno je to da oni koji dobijaju imaju drugačije stavove", rekao je premijer.

Dačić je naveo da i u samoj Uniji ima zemalja članica koje loše misle o EU, a pojedini premijeri su ga čak pitali i šta nam to treba, uz objašenjanja da je reč o eksploatatorima, dodajući da je uvek tvrdio da mi prvo treba da uđemo, pa ćemo videti ako treba i da izađemo ako je loše.

Premijer se osvrnuo i na posetu kancelarke Angele Merkel Srbiji pre dve godine, ocenivši da je "to bila katastrofalna poseta" i "katastrofalno pripremljen susret", i da se ispostavilo da su procene kakvu bi podršku Srbija od Nemačke mogla da ima bile nerealne.

Dačić je dodao da stoga, kao Vlada, imamo stalnu neformalnu komunikaciju sa ljudima iz tima kancelarke Merkel.

Vilhelm: Nemačka nema dodatnih uslova za Srbiju

Nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm izjavio je da Nemačka nema dodatnih uslova za evrointegracije Srbije i da je jedini uslov ono što je odredio Evropski savet prošle godine.

Na skupu o odnosima Srbije i Nemačke u Beogradu, Vilhelm je rekao da je važno da se postignuti sporazumi Beograda i Prištine primene, uz ocenu "da sve to izgleda dobro".

"Nemačka nema dodatnih uslova, ali ima detaljnije provere. To je nemački način. To ne treba da vas brine", rekao je Vilhelm.

Nemački ambasador ocenio je takođe da su lokalni izbori na Kosovu 3. novembra važni za evropske integracije Srbije.

Vilhelm je rekao da su odnosi Srbije i Nemačke poboljšani u poslednju godinu dana pošto je politike prema Kosovu promenjena.

Prema njegovim rečima, nemačka pozicija povodom Kosova neće se promeniti ni sa formiranjem nove vlade u Nemačkoj.

Nemačka Srbiju smatra centralnim partnerom na Balkanu, rekao je on i podsetio da je sa 2,6 milijardi evra Nemačka najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, a sa 1,6 milijardi evra od 2000. godine najveći donator.

On je izrazio nadu da će nemačka kancelarka Angela Merkel uskoro posetiti Srbiju i da će ta njena poseta proći bolje nego prethodna koja, kako je rekao, nije protekla dobro.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво