Читај ми!

Vučić: Nove investicije na jesen

Očekujem velike investicije na jesen i dolazak velikih kompanija, rekao prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić u intervjuu televiziji B92. Kaže da ga nije iznenadila Dačićeva odluka da više ne želi da bude u Vladi sa URS-om.

Prvi potpredsednik Vlade rekao je da je u interesu Srbije puna stabilnost u zemlji i da je to bio razlog zašto se danas ne ide na izbore. Najavljuje velike investicije na jesen. Prema njegovim rečima, dolazi više značajnih kineskih i američkih kompanija.

"Imaćemo punu stabilnost, i to je bio razlog zašto danas nismo išli na izbore, zbog stabilnosti i takvog puta ka budućnosti. Da smo otišli na izbore, do nedelje bi evro bio 118 dinara, a ko zna koliko do kraja avgusta", rekao je Vučić za Televiziju B92.

Vicepremijer je ponovio da će u zemlji biti očuvana puna stabilnost, a da će se ubuduće u radu Vlade ići još konkretnije na rezultate i njihovu proveru da se vidi ko je šta uradio i šta je postigao.

Vučić je naveo da je SNS, da je htela izbore, mogla na njih da ide i da bi sigurno osvojila više glasova nego "svi drugi zajedno, a svakako bi imala više mandata nego svi drugi zajedno".

"Nismo se uplašili izbora, već smo odgovorni i hoćemo najkonkretnije rezultate" rekao je Vučić.

Vicepremijer je ukazao da će rezultati doći ako se promeni ponašanje. Moramo prestati da stalno svašta zameramo, kritikujemo i umanjujemo značaj svega što se postigne, rekao je Vučić.

Poručuje da se ne plaši političkih protivnika, već onog što nas čeka u budućnosti, jer strahuje da nemamo dovoljno stručnjaka.

Vučić je rekao i da je razgovarao sa bivšim šefom Međunarodnog monetarnog fonda Dominikom Stros-Kanom, ali tek pošto su mediji objavili da je on u igri za savetničko mesto u Vladi.

On je rekao da su razgovarali o mogućoj saradnji jer, kako je rekao, Stros-Kan može da pomogne u vezi s javnim dugom Srbije.

Velike investicije na jesen

Prvi potpredsednik Vlade poručio je da je izvanredna vest za Srbiju potpisivanje ugovora sa kompanijom "Etihad" što će Srbiji omogućiti da do kraja godine ima jednu od najboljih avio kompanija.

"Država više neće imati gubitak od 30 miliona evra godišnje, kao ni dug od 195 miliona evra, koliko su danas dugovi 'Jata'", rekao je Vučić i naglasio da će deset, najverovatnije "Er basovih" novih aviona stići u tu kompaniju.

Vučić je istakao i da će Vlada raditi na povoljnijem ambijentu za ulaganje.

"Neće cvetati cveće i teći med i mleko, ali će Srbija videti da se ide napred. Preterano je reći ekonomski bum, ali napredak svakako", rekao je Vučić.

Osim Etihada, Vučić je najavio dolazak investicije "Mubadale", ali i velike investicije iz SAD i Kine u koju uskoro ide predsednik Nikolić, ali i on sam.

"Očekujemo velike investicije na jesen. Dolaze velike, značajne kompanije, više kineskih i  američkih", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja o platama i penzijama, vicepremijer je rekao da novca za to ima do kraja septembra, ali je ukazao da je defict niži i da nije veći od 5,5 odsto, da je rast izvoza veći, da će rast industrijske proizvodnje biti oko dva odsto.

Mora se, prema njegovim rečima, voditi računa i o prihodnoj i o rashodnoj strani budžeta.

"Ko ne bude želeo da štedi, neka izađe iz Vlade", izričit je bio vicepremijer.

Vučić je na pitanja da li će biti prodaje "Telekoma" rekao samo da ta firma sada ima dvostruko veću cenu nego u vreme prethodne Vlade.

Nije me iznenadio Dačićev predlog

Vučić je rekao da loše stanje u ekonomiji nije krivica ministra finansija Mlađana Dinkića u ovom mandatu.

Navodi da ga nije iznenadio predlog premijera Ivice Dačića da u Vladi više ne bude URS, ali da taj predlog nije deo neke unapred smišljene "zavere" i dogovora SNS-a i SPS-a.

Vučić je rekao da bi, da je insistirao na ostanku URS-a u Vladi, to verovatno značilo i kraj Vlade.

Vučić je rekao da ga nije iznenadio Dačićev predlog, ali da to nije bio deo dogovora ili nekakve zavere, te da nije premijeru rekao da URS ne bude više u Vladi, već naprotiv.

Vicepremijer je naveo da ne zna kako je radila ministarka Verica Kalanović i da u to nije imao uvid kao i da je bio spreman da podrži potpredsednicu Vlade Suzanu Grubješić za mesto glavnog pregovarača sa EU.

Prema njegovim rečima, na današnjoj sednici Vlade nije bilo reči o međusobnim optužbama lidera koalicionih stranaka.

Neće se nastaviti praksa pritisaka na pravosuđe

Lider SNS-a je takođe ponovio da neće od Dačića tražiti da se odrekne funkcije ministra unutrašnjih poslova.

Vučić je rekao da neće dozvoliti da se nastavi kriminalna praksa pritisaka na pravosudne organe, kakva je bila u prošlosti.

"Niko neće moći da utiče na sudske odluke, niti da utiče na rad Tužilaštva", rekao je vicepremijer.

Prema njegovim rečima, nadležni ograni će sve rasvetliti, a biće potrebno onoliko vremena koliko treba i u zemljama gde je razvijana vladavina prava.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво