Читај ми!

Vestervele uskoro u Beogradu

Nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele planira, kako saznaje agencija "Beta", da u najskorije vreme poseti Beograd. Vestervele bi trebalo da razgovara sa vodećim srpskim političarima o daljim koracima u vezi sa sprovođenjem briselskog sporazuma. Neizvesna odluka Bundestaga.

U posetu Beogradu uskoro bi trebalo da dođe nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele, saznaje Beta u Berlinu, a moguća je da će to biti već narednog ponedeljka.

U Ministarstvu inostranih poslova u Berlinu nisu želeli da saopšte datum posete, ali je dopisnici Bete potvrđeno da su u toku "ozbiljne pripreme" za ovaj put.

Vestervele bi trebalo u Beogradu da razgovara sa vodećim srpskim političarima o daljim koracima u vezi sa sprovođenjem briselskog sporazuma Beograda i Prištine.

Predstavnik ministarstva je istakao "veliko zanimanje" vlade u Berlinu za sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine i čvrstu nameru ministra Vestervelea da se "i na licu mesta obavesti o najnovijem razvoju".

Kako Beta saznaje u izvorima vladajuće stranke, Hrišćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel, ista tema ove sedmice je bila i na dnevnom redu sastanka predsedništva poslaničke grupe ove partije u Bundestagu.

Za sada je još neizvesno da li će se konzervativni poslanici vladajuće stranke krajem juna na zasedanju Bundestaga saglasiti sa davanjem datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom.

Na ovonedeljnom sastanku predsedništva poslaničke grupe prihvaćena je preporuka Andreasa Šokenhofa, stručnjaka CDU za spoljnu politiku, da se o utvrđivanju datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora Srbije sa EU u poslaničkoj grupi raspravlja tek posle postizanja dogovora o sprovođenju briselskog sporazuma.

EU je najavila da će 21. maja u Briselu premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, pregovorati o sprovođenju briselskog sporazuma.

Tek posle toga, 4. juna i 25. juna, poslanici stranke kancelarke Merkel ponovo će raspravljati o mogućem dodeljivanju datuma Srbiji za otpočinjanje pristupnih pregovora.

Između ta dva sastanka će, kako je preneto Beti, Andreas Šokenhof 19. i 20. juna ponovo boraviti u Prištini, Mitrovici i Beogradu u okviru "misije utvrđivanja činjenica" i o rezultatima posete izvestiti svoje partijske kolege.

No, kako su istakli sagovornici Bete, raspoloženje poslanika u vezi sa davanjem datuma za otpočinjanje pregovora Srbije sa EU je "veoma kritično".

To znači da će, pre 27. juna kada će se o tome najverovatnije glasati u Bundestagu, od ključnog značaja biti stav savezne kancelarke Angele Merkel o ovom pitanju, odnosno da li će se ona zauzeti za to da se na želju Srbije za dobijanje datuma odgovori pozitivno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво