Читај ми!

Pre referenduma odluka Ustavnog suda

Predstavnici Srba sa severa Kosmeta saopštili da bi pre raspisivanja referenduma o briselskom sporazumu Ustavni sud trebalo da potvrdi ustavnost i zakonist akata koji su prethodili sporazumu.

Pre odluke o raspisivanju referenduma Ustavni sud Srbije trebalo bi da potvrdi ustavnost i zakonitost akata koji su prethodili zaključenju briselskog sporazuma, navodi se u saopštenju izdatom posle sastanka predsednika skupština opština sa severa Kosova i predstavnika svih odborničkih grupa u lokalnim parlamentima, održanog u Zvečanu.

"O eventualnom referendumu, referendumskom pitanju, organizacionim i političkim pripremama za njegovo održavanje ne može se odlučivati u roku od 15 dana", kaže se u saopštenju.

Oni su istakli da se bilo kakvom odlukom, sporazumom ili referendumom ne može menjati ustavno-pravni položaj na delu teritorije Srbije i ne mogu se sprovoditi akti kojima se krši važeći Ustav Srbije.

"Jačina pritisaka i rokovi za primenu briselskog sporazuma nisu presudni za brzo donošenje odluke o organizovanju i održavanju referenduma građana u minimalnom roku od 15 dana", navodi se u saopštenju koje su potpisali predsednici skupština opština Kosovska Mitrovica Ksenija Božović, Zvečana Momčilo Gvozdić, Zubinog Potoka Stevan Božović i Leposavića Slavko Stefanović.

Oni su se složili da se mora poštovati volja građana iskazana na prošlogodišnjem referendumu, deklaracija usvojena na saboru Srba 22. aprila, kao i zaključci sa brojnih sednica skupština opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, o tome "da li bi srpske opštine i Srbe na Kosovu, pre promene Ustava Srbije trebalo predati u nadležnost nepriznate države Kosovo".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво