Novi podsticaji saradnji Srbije i Rusije

Odnosi Srbije i Rusije dobili su nove podsticaje, i postoji dobra perspektiva saradnje u industriji, energetici i poljoprivredi, ocenio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin. Moguće udvostručiti proizvodnju iz Srbije za Rusiju i tu bi moglo da se uključiti 10.000 ljudi, smatra Čepurin.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da su odnosi dve zemlje "dobili nove podsticaje" i ocenio da postoji perspektiva saradnje u industriji, energetici i poljoprivredi.

Čepurin je rekao da posle nedavne posete srpske državne delegacije Moskvi postoje veoma značajne mogućnosti za proširenje saradnje.

"Saradnja mora da bude uzajamno korisna, da pronađemo stvari koje bi bile pogodne i za Srbiju i za Rusiju. Pravaca ima više, a poslednjih godina saradanja se aktivno razvija u oblasti gasa i nafte", rekao je Čepurin u Kragujevcu posle prijema u Skupštini grada koji mu je priredio gradonačelnik Veroljub Stevanović.

Ambasador Rusije je naveo da je "Gaspromnjeft" investirao dve i po milijarde dolara i da se NIS uspešno razvija. Kako je istakao, počeće gradnja gasovoda Južni tok, a ukazao je i na mogućnost saradnje u proizvodnje električne energije.

Čepurin je dodao i da je moguća saradnja u bankarstvu i u izgradnji infrastrukture.

"Ruske železnice počinju svoj projekat rekontstrukcije srpske železnice", rekao je Čepurin.

Ambasador Rusije je naveo i da je saradnja moguća u oblasti vojne industrije, automobilske industrije i u poljoprivredi.

"Jedna od najprihvatljivijih oblasti saradnje je poljoprivreda i ima više proizvoda koji bi mogli da se isporučuju tržištu Rusije, tim pre što i Rusija i Srbija ulaze u carinski savez i mogu da isporučuju robu bez carinskih plaćanja", rekao je Čepurin.

Prema njegovim rečima, moguće je udvostručiti proizvodnju za Rusiju i tu bi moglo da se uključiti oko 10.000 ljudi.

"Potrebno je razmišljati o uspostavljanju saradnje regija i sa rukovodstvom grada Kragujevca smo se dogovorili da razmotrimo mogućnost saradnje sa Smolenskom, gradom između Minska i Moskve", rekao je Čepurin.

Čepurin je ranije danas položio venac kod spomenika Crvenoarmejcima, a planirano je i da održi predavanje na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. apr 2013, 15:50)
Jovan Mirkovic, Amerika [neregistrovani]

Srbija,

Moze sa svima da saradjuje. Najvecu perpektivu u smislu ekonomske saradnje ima sa Rusijom, Rusija nikada nece izdati Srbiju.
Bog ce pomoci napacenom narodu Srbije !!!!