Читај ми!

Odnosi Srbije i Hrvatske ključni za region

Premijeri Ivica Dačić i Zoran Milanović poručuju da su odnosi Srbije i Hrvatske ključni za stabilnost regiona, a da će Hrvatska biti iskren partner u podršci Beogradu na putu ka EU. Posle zastoja u odnosima, zaključak je da sva otvorena pitanja treba rešiti što pre, i to u obostranom interesu.

15.55 - "Hrvatska podržava Srbiju na putu ka EU, a Srbija će imati teži posao nego što su imale zemlje koje su prethodno ušle u Uniju. Bićemo kolege i susedi i želimo da pružimo svu pomoć", istakao hrvatski premijer Zoran Milanović. 

14.49 - Premijer Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da su odnosi Srbije i Hrvatske ključni u regionu i u tom smislu veoma je bitno da vlade dve zemlje sarađuju u realizaciji svojih nadležnosti kao što je pitanje međusobnih odnosa.

14.42 - Počela zajednička konferencija za medije dvojice premijera. 

14.38 - Završen sastanak Ivice Dačića i Zorana Milanovića. 

12.06 - Počeo sastanak premijera Srbije i Hrvatske Ivice Dačića i Zorana Milanovića u Palati Srbije, javlja izveštač RTS-a.

Odnosi Srbije i Hrvatske su ključni u regionu i vlade dve zemlje treba da sarađuju u realizaciji svojih nadležnosti, rekao je premijer Srbije Ivica Dačić. Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao da njegova zemlja podržava evropske integracije Srbije.

Predsednik Vlade Srbije rekao je da je sa svojim hrvatskim kolegom razgovarao o tri korpusa pitanja, a to su otvorena pitanja iz prošlosti Srbije i Hrvatske, ekonomska saradnja i evropske integracije.

Dačić je rekao da je dogovoreno da zajednički odnosi, posle određenog zastoja, treba da idu u pravcu normalizacije.

Kako je naveo premijer Srbije, prvo treba razgovarati o otvorenim pitanjima iz prošlosti.

"Nijedno od tih pitanja, osim poslednje presude Haškog tribunala, nije novo već se o njima govori već dugi niz godina. Pitanja raseljenih i izbeglih, procesuiranja ratnih zločinaca, utvrđivanja naše granice, pa onda i međusobnih tužbi", istakao je Dačić. 

Drugi korpus pitanja, rekao je Dačić, jeste ekonomska saradnja dve zemlje i Srbija želi da postoje otvorena tržišta Srbije i Hrvatske i očekuje da se spoljnotrgovinska razmena poveća i bude obostrana.

Treći segment razgovora Dačića i Milanovića bile su evropske integracije. Srpski premijer rekao je da je od svog hrvatskog kolege dobio uverenje da Hrvatska podržava evropske integracije Srbije.

"Znamo da ima pitanja o kojima ne delimo iste stavove i da postoje teme kojima se emotivno pogađa u bližu ili dalju prošlost, ali smo svesni i da je potrebno da sarađujemo", rekao je premijer Srbije.

Dačić je rekao da se nada da će posle susreta sa premijerom Hrvatske doći i do susreta predsednika Srbije i Hrvatske i "da će to biti još jedan doprinos normalizaciji odnosa dve zemlje".

Prema njegovim rečima, očekuje se da se otvorena pitanja dve zemlje reše u obostranom interesu "kako bi se olakšao život našim građanima".

"U najneposrednijoj prošlosti jedna od spornih tema bila je i presuda Haškog tribunala i mi zaista očekujemo da svi koji su odgovorni za zločine prema srpskom ili hrvatskom narodu treba da odgovaraju za počinjene zločine", rekao je Dačić.

Premijer Dačić rekao je da je sa hrvatskim kolegom Milanovićem razgovarao međusobnim tužbama dve zemlje, ali ne i o tome kako ih rešiti i poručio da ne treba čekati 2014. godinu da bi se taj problem rešio.

"Nismo danas razgovarali kako rešiti taj problem, ali mislim da nije dobro čekati 2014. godinu kada počinje rasprava (pred Međunarodnim sudom pravde)", istakao je Dačić.

Milanović: Podržavamo evrointegracije Srbije 

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da je do susreta sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem moglo da dođe i ranije, ali da su neke stvari stajale na putu i da odnosi Beograda i Zagreba nisu bitni samo za te dve zemlje već i za region.

Prema njegovim rečima, Srbija će imati teži put u EU od Hrvatske i pozvao Srbiju da se obrati za pomoć.

"Hrvatska podržava Srbiju na putu ka EU, ne kao frazu, već kao sadržaj i zato što nam je to u interesu. Srbija će imati teži posao nego ostale, nove članice EU. Iskustvo imamo, mentori ne želimo da budemo jer smo bili mentori sebi, ali želimo da budemo saradnici i susedi", rekao je hrvatski premijer.

Milanović je istakao da je u Beograd došao da vidi da li Hrvatska i Srbija mogu da unaprede odnose, istakavši da su sva otvorena pitanja između njih problemi iz prošlosti.

"Došao sam u Beograd da vidimo možemo li bolje...Srbija i Hrvatska su dve zemlje koje su prošle kroz teške godine, što dokazuje da politika nije samo razum već i osećaj", rekao je Milanović.

Hrvatski premijer je obećao da će srpskim firmama, konačno, biti omogućeno da slobodno investiraju u njegovu zemlju.

"Ukoliko ima prepreka poslovanju srpskih firmi tu smo da to rešimo, jer ulazimo u EU koja je jedinstveno tržište gde vladaju fer pravila", naveo je Milanović.

Odgovarajući na pitanje da li će biti procesuirani ratni zločini počinjeni tokom "Bljeska" i "Oluje" bez obzira na oslobađajuću odluku Tribunala u Hagu za hrvatske generale Milanović je rekao da on lično nikada nije bežao od odgovornosti za nefunkcionisanje hrvatske vlasti na sopstvenoj teritoriji posle, kako je rekao, oslobođenja zemlje.

"To sam nazvao hrvatskom sramotom i neodgovornošću. To je jedno, ali svako preterivanje je drugo" ocenio je premijer Hrvatske.

Ovo je prvi susret dvojice premijera. Do radne posete došlo je na inicijativu Milanovića. Za premijere Dačića i Milanovića posle sastanka u četiri oka priređen je zajednički radni ručak za dve delegacije.

Radnom ručku su, kako je Tanjugu potvrđeno u Birou za komunikacije Vlade Srbije, prisustvovali potpredsednik Vlade Rasim Ljajić i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić sa srpske, a sa hrvatske strane zamenik ministra inostranih poslova Joško Klisović.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво