Читај ми!

Rešenje za Kosovo uz ustupke obe strane

Srbija može da razgovara i o stolici za Kosovo u Ujedinjenim nacijama, ali u tom slučaju i Priština mora nešto da da, kaže Ivica Dačić. Premijer ističe da je Srbija spremna na kompromisno rešenje, ali napominje da obe strane moraju da budu spremne na ustupke. Dačić smatra da je predstojeći sastanak sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem važan, ali da nije istorijski.

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da Srbija može da razgovara i o stolici za Kosovo u Ujedinjenim nacijama, ali da u tom slučaju i Priština mora nešto da da.

"Možemo da se dogovorimo o svemu. Mi ne bežimo od toga, nije sporno. Mi tražimo sveobuhvatan dogovor, ali da bi se on dobio, mora nešto da se da", poručio je premijer u izjavi novinarima u Palati Srbije.

"Šta oni misle, da mi treba da damo sve", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbije posle potpisivanja sporazuma o pružanju pomoći Švedske srpskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Premijer je rekao da je Srbija za sveobuhvatno rešenje, ali da, ako se ono ne želi, onda o stolici u Ujedinjenim nacijama ne možemo da razgovaramo.

Predsednik Vlade rekao je da je Srbija spremna na kompromisno rešenje, ali da onda obe strane moraju da budu spremne na ustupke.

"Oni nas pritiskaju preko Evropske unije, a mi im ne damo u Ujedinjene nacije. I šta, treba li tako da se ćeramo godinama", upitao se premijer.

Dačić je rekao da upravo to ističe na svakom sastanku koji u Briselu pod pokroviteljstvom visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton vodi sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Premijer Dačić najavio je da bi oficir Beograda za vezu sa Prištinom trebalo da bude imenovan ove sedmice, odnosno do njegovog sledećeg sastanka zakazanog sa Hašimom Tačijem u Briselu 17. januara.

Dačić je rekao da se razmišljalo o više imena i da treba odabrati kandidata koji će odgovoriti zadatku.

"Na to treba neko i da pristane jer oficir za vezu nema diplomatski status, nema imunitet i to nije mesto koje je primamljivo", rekao je premijer.

Dačić je pomenuo da će ti oficiri za vezu biti pri Misiji EU, a da će im zadatak biti da pomažu realizuju postignutih dogovora i pomažu onda kada bude nužno da se uspostavi bolja komunikacija kako bi se postigli odgovarajući efekti za same građane. 

Tači ne može da odlučuje o temama sastanka 

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Rezoluciju o Kosovu i Metohiji već predao visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, i poručio da ne može Hašim Tači da odlučuje o čemu će da se govori na sastanku.

Dačić je novinarima u Palati Srbije, povodom Tačijeve izjave da neće dozvoliti da se Rezolucija nađe na pregovaračkom stolu, rekao da je reč o izjavi za unutrašnju upotrebu.

On je naglasio da je i sama Eštonova rekla da će krenuti razgovori o paralelizmu institucija i posebnosti Srba i da se stoga o Rezoluciji i Platformi, koje su zapravo predlog Srbije kako treba ići dalje, mora razgovarati. "Te teme se ne mogu izbeći", naglasio je premijer Srbije.

Premijer Srbije najavio je da će teme nove runde dijaloga, koja je zakazana za 17. januar, biti rešenje za funkcionisanje administrativnih prelaza i analiza primene drugih postignutih sporazuma, ali da je sama Eštonova najavila da će se, takođe, otvoriti pitanja paralelizma institucija i posebnosti Srba.

"Kad kažem posebnost Srba mislim na to da je svima jasno da se mora pronaći rešenje koje čak i po ranijim izjavama evropskih zvaničnika govori o posebnom regionu", rekao je Dačić i dodao da će o tome tek početi da se razgovara, a da je plan Eštonove da to bude tema do leta.

Premijer Srbije rekao je i da je ono što se pominje u Rezoluciji i Platformi zapravo predlog Srbije kako da se krene dalje.

"Ako razgovaramo o tome (o paralelizmu i posebnosti Srba), mi moramo da kažemo šta, u stvari, predlažemo. U Rezoluciji, Platformi i svemu što smo pričali u vezi sa tim nalazi se naš pogled na to kako treba ići dalje", rekao je Dačić.

Nema sukoba sa Vučićem

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su netačne priče o tome da između njega i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića postoji sukob oko izbora direktora policije i naglasio da će postupak izbora prvog čoveka policije biti uskoro završen.

"Tu nema problema i dilema. Smešna je priča da postoji sukobljavanje u tom smislu da je neko za jednog, a neko za drugog kandidata. Na isti način kao što je izabran (sadašnji direktor Milorad) Veljović tako će biti izabran i novi", rekao je premijer, naglašavajući da nijedna reč u formalnom postupku izbora direktora nije promenjena.

Dačić je naglasio da postoji jasno utvrđena procedura u kojoj konkursna komisija predlaže tri kandidata, od oko 20 prijavljenih, a da on predlaže jednog kandidata.

"Ako smatram da nijedan od to troje nije dobro rešenje, ne moram nijednog da predložim", objasnio je Dačić.

JSO nije pretnja 

Premijer i ministar unutrašnjih poslova odbacio je kao "glupost" saopštenje koje je poslala rasformirana jedinica JSO, istakavši da ne može da bude reč o ozbiljnoj pretnji.

"Kako raspuštena formacija može da izdaje saopštenje. Isto tako to može da učini i raspuštena Hitlerova vojska. Zato molim medije da razlikuju šta je važno, a šta ne", rekao je Dačić.

Na pitanje da li sva dešavanja u vezi sa spomenikom u Preševu doživljava kao pretnju, Dačić je odgovorio: "To je reakcija na Jutjub pretnje Albanaca. Bolje da se drže penzije".

Dačić je podsetio da je ranijom odlukom JSO rasformiran i da je veliki deo njihovih pripadnika ostao u MUP-u, Žandarmeriji, specijalnim jedinicama i običnoj policiji, a da je deo ostao bez posla. "Ne može biti reči o ozbiljnoj pretnji", rekao je Dačić.

Kako su preneli mediji, juče se na internetu pojavilo navodno saopštenje rasformirane Jedinice za specijalne operacije u kome se preti Albancima s juga Srbije u slučaju sukoba zbog uklanjanja spomenika OVPMB u Preševu.

Za sada nema potvrde autentičnosti saopštenja. U saopštenju koje se pojavilo na društvenim mrežama i sajtovima pojedinih desničarskih oganizacija navodi se da će kosovski Albanci "goreti u paklu", a da će im pripadnici rasformirane JSO "obezbediti put do pakla".

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво