Читај ми!

Potrebna nam je realna politika za Kosovo

Svrha današnje sednice nije samo rasprava o nekoliko stranica teksta rezolucije, već da li Srbija može sagledati mogućnosti za pravedno rešenje, za odgovornu, realnu i ostvarivu politiku za Kosovo, poručio premijer Ivica Dačić obrazlažući Predlog rezolucije.

Premijer Srbije Ivica Dačić upozorio je, obrazlažući Predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji, da je u južnoj srpskoj pokrajini veoma teška situacija, jer se 13 godina gradi njena nezavisnost, pa svrha današnje sednice nije samo rasprava o nekoliko stranica teksta rezolucije,  već da li Srbija može sagledati mogućnosti za pravedno rešenje, za odgovornu, realnu i ostvarivu politiku za Kosovo.

Dačić je na sednici Skupštine Srbije rekao da građani očekuju odgovoran odnos prema ovom pitanju, odgovoran odnos prema raspravi bez međustranačkih nadmetanja i, ukoliko je moguće, bez nadmetanja u optužbama ko je više kriv za situaciju na Kosovu i Metohiji.

Prošle godine, podsetio je Dačić, obeležili smo 100 godina oslobođenja Kosova od turske okupacije, a sada 100 godina posle imamo veoma tešku situaciju u kojoj je ugoržen naš vitalni i nacionalni interes na Kosovu, teritorijalni integritet i suverenitet.

"Ova tema je praktično srpski arhetip, vezana za srpske korene, srpske seobe i, nažalost, srpske deobe", rekao je Dačić.

Premijer je najavio da će u pregovorima insistirati na formiranju autonomne zajednice srpskih opština i da je cilj Srbije da se "stavi tačka" na rešavanje problema Kosova.

"Predlog rezolucije se bazira na tome da će predstavnici Srbije posebno insistirati na uspostavljanju autonomne zajednice srpskih opština na Kosovu, a da će izvorne nadležnosti i unutrašnje uređenje biti predmet pregovora. Mi predlažemo podelu na nekoliko regiona od kojih bi jedan bio autonomna zajednica srpskih opština", rekao je Dačić na početku rasprave u Skupštini Srbije.

Srbija je, kako je istakao, prinuđena da predlaže rešenja koja bez priznavanja Kosova regulišu funkcionisanje južne srpske pokrajine kao teritorije definisane po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Premijer je poručio da je Srbiji potrebna pragmatična politika u interesu naroda i da više ne možemo da ide nazad, zbog čega je iz rezolucije izbačen deo da "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno", kao i deo o prekidu tehničkih pregovora.

Autonomija za zajednicu srpskih opština 

Ponovio je da bi zajednica srpskih opština na Kosovu imala autonomiju u pravosuđu, unutrašnjim poslovima, energetici i drugim oblastima.

"Insistiraćemo na posebnom ugovornom odnosu Srpske pravoslavne crkve i institucija u Prištini, na trajnoj garanciji za povratak raseljenih i potrebi da i Kosovo usvoji zakon o povratku. Potrebno je razgovarati o nestalima i sprovesti istrage o zločinima nad Srbima na Kosovu", naglasio je Dačić.

Dačić je naveo da "sve to nije deo rezolucije", nego je to politička platforma, a da rezolucija određuje okvire za pregovore.

Premijer Srbije je istakao i da Srbija želi da napreduje u evropskim integracijama i da dobije datum za pregovore sa EU.

Upozorio je da Kosovo sve više ide ka nezavisnosti i da su Srbiji potrebni državnički pragmatizam, diplomatska mudrost i delovanje u interesu naroda, prvenstveno u interesu Srba sa Kosova.

Teške činjenica umesto mitova i bajki 

Dačić je naveo da se o Kosovu ne može govoriti na nivou mita i bajki nego na nivou "teških činjenica", koje govore da je svet nepravedan prema Srbiji, ali da je Srbija mala da bi mogla da promeni svet.

"Na Kosovu je izuzetno teška situacija. Suverenitet Srbije na Kosovu gotovo i da ne postoji, srpske institucije se teraju sa Kosova, a Srbi nisu napravili svoje autonomne institucije. Kosovom upravljaju komandanti terorističkih jedinica sa kojima smo ratovali, a primaju ih u Vašingtonu i Briselu. Predsednik Srbije ne može na Kosovo, u Prizrenu živi jedan srpski đak, a Prizren je bio prestonica Srbije. Ne možemo da zaštitimo svetinje na Kosovu", rekao je Dačić.

Moramo pogledati istini u oči i reći da se ne može nazad u prethodno stanje i da je pitanje samo može li se ići napred, poručio je predsednik Vlade Srbije.

Istako je i da je na Kosovu potrebno pronaći pravedno rešenje koje će zadovoljiti sve i koje će omogućiti mir i stabilnost u regionu.

"Moramo da stvorimo dobre i čvrste osnove da nešto spasimo, da ujedinimo narod za ostvarive ciljeve. Dok mi raspravljamo o rezolucijama, od 1999. godine teče proces učvršćivanja nezavisnosti, pritisak na Srbe, nema povratka niti rešavanja sudbine nestalih, izvode se napadi na Srbe", rekao je Dačić.

Prekinuti uspavanku 

Dačić je naveo da se 13 godina gradi nezavisno Kosovo suprotno međunarodnom pravu i ustavu, a Srbija donosi rezolucije i deklaracije a Kosovo sve više ide ka nezavisnosti.

"Svrha sednice parlamenta o rezoluciji je da vidimo da li smo u mogućnosti da sagledamo realnu situaciju i položaj Srbije. Narodu je potrebna politika sa rezultatom i odgovornosti a ne politika časnih poraza i bitaka koje mogu da donesu samo poraz i kolektivno žrtvovanje naroda", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da je potrebna podrška parlamenta za politiku koja će prekinuti uspavanku da je dovoljno sakriti se iza rezolucija i Ustava i da će tako biti rešen problem Kosova.

"Budemo li držali glavu u pesku nećemo više imati o čemu da pregovaramo", upozorio je predsednik Vlade Srbije. 

Premijer je poručio da nam nije potrebna politika časnih poraza, ni bitaka koje "mogu samo da donesu poraz i kolektivno žrtvovanje naroda".

"Časno se mogu žrtvovati samo pojedinci, ne sme se žrtvovati ceo narod", poručio je premijer Ivica Dačić, obrazlažući Predlog rezolucije

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво