Читај ми!

Kovač: Zloupotrebe se lako otkrivaju

Zloupotrebe koje ne mogu brzo da se otkriju i spreče su skoro nemoguće, jer tehnika beleži ko je, kada i koga listao, kaže direktor VBA Svetko Kovač.

Direktor Vojnobezbednosne agencije (VBA) Svetko Kovač izjavio je da su zloupotrebe koje ne mogu biti brzo otkrivene i sprečene gotovo nemoguće.

Kovač je istakao da, iako se dogodi da "zataji ljudski faktor, tehnika zabeleži ko je, kada i koga listao".

Prema njegovim rečima, uređaji i oprema za prisluškivanje nisu obuhvaćeni Nacionalnom kontrolnom listom robe dvostruke namene, koja je sastavni deo Zakona o spoljnotrgovinskom prometu naoružanja i vojne opreme i zato ne postoji obaveza uvoznika da za tu opremu traži uvoznu dozvolu i nisu obavezni da prijavljuju njenog krajnjeg korisnika.

Pravo da primenjuju mere nadzora imaju Bezbednosno-informativna agencija i Vojnobezbednosna agencija, i to isključivo uz odobrenje suda i u okviru svojih nadležnosti, rekao je Kovač za Večernje novosti.

Na osnovu Zakonika o krivičnom postupku, dodao je, to pravo ima i policija.

"Problem je i to što je savremena elektronska i informatička oprema višenamenska i može se od komercijalnih komponenti dizajnirati sistem za nadzor. Antenski sklop, radio-prijemnik određenog opsega i hardver mogu se uvesti kao odvojene komponente, koje nisu na režimu kontrole", rekao je Kovač.

Prema njegovim rečima, država sigurno ima mehanizme da reši taj problem.

Na pitanje da li službe bezbednosti i policija sarađuju i u primeni tajnog slušanja, direktor VBA odgovorio je potvrdno.

"Prvi uslov jeste odluka nadležnog suda. Službe i policija podnose pojedinačni predlog sudu, a njegova odluka je osnova za saradnju i precizna preporuka ko, u kom obliku i na kojim se zadacima angažuje. Saradnja je gotovo svakodnevna", zaključio je Kovač.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара