Međunarodni sporazumi pred poslanicima

Posle sat i po vremena završena objedinjena načelna rasprava o nekoliko međudržavnih sporazuma. DS najavljuje podršku sporazumima, a URS predlaže izmene Poslovnika koji se odnosi na potvrđivanje takvih akata. Sutra o amandmanima na izmene Zakona o visokom obrazovanju.

11.30 - Zaključena rasprava o međudržavnim sporazumima. Nastavak rada sutra u 10 časova. 

11.06 - Poslanik Marjan Rističević (SNS) rekao da je potvrđivanje međudržavnih sporazuma značajno jer dijaspora godišnje donosi 4,6 milijardi dolara u Srbiju. 

10.48 - Šef poslaničke grupe DS-a Dragoljub Mićunović rekao je da će DS podržati potvrđivanje međudržavnih sporazuma.  

10.15 - Počela sednica parlamenta na kojoj se raspavlja o više međudržavnih sporazuma. 

U Skupštini Srbije završena je rasprava o nekoliko međudržavnih sporazuma, među kojima su potvrđivanje Sporazuma o međusobnom priznavanju zamene vozačkih dozvola između Vlade Srbije i Vlade Italije i Sporazuma Srbije i Slovačke o socijalnoj sigurnosti.

Poslanici su razmatrali i potvrđivanje Sporazuma Srbije i Austrije o socijalnoj sigurnosti i Sporazuma Srbije i Bosne i Hercegovine o uzajamnom zastupanju u pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim zemljama.

Poslanik Ujedinjenih regiona Srbije Predrag Marković najavio je da će predložiti izmene dela Poslovnika o radu parlamenta koji se odnosi na potvrđivanje međudržavnih sporazuma.

U raspravi o potvrđivanju nekoliko međudržavnih sporazuma, Marković je predložio da se rasprava o potvrđivanju takvih sporazuma vodi na skupštinskim odborima, a da parlament na posebnim sednicama samo glasa o njihovom potvrđivanju.

Time bi se, kako je naveo, omogućilo da potvrđivanje međudržavnih sporazuma lakše stigne do glasanja.

Šef poslaničke grupe DS-a Dragoljub Mićunović najavio je da će ta stranka podržati predložene zakona o međudržavnim sporazumima istakavši da pravo da se rad uvažava jeste jedno od univerzalnih prava kojima se i Srbija priklanja.

"Veoma često se kod nas govori kako treba uštedeti, spasiti državu, ali uglavnom smanjenjem troškova opšte potrošnje, a kada se uđe u suštitnu, vidimo da je reč o socijalnom davanju, penzijama, školstvu, nečemu što se mnogo više tiče samih građana nego profita kompanija, ocenio je Mićunović.

Prema njegovim rečima, pravo na penziju i zdravstveno i socijalno osiguranje su prava koja se prenose, bez obzira gde je neko radio i penzija nije socijalna kategorija, već ekonomska, u koju je uložen deo zarada, što mora da se poštuje. 

Poslanik SNS-a Marjan Rističević rekao je da srpska dijaspora u Nemačkoj broji 500.000 ljudi, u Austriji 300.000 državljana Srbije, što pokazuje značaj sporazuma sa Austrijom.

"Srpska dijaspora donosi godišnje 4,6 milijardi dolara, a to je 13 odsto BDP. Naša industrija ostvaruje 17 odsto BDP. Kad uzmemo u obzir da je ovih 13 odsto čist profit onda tek vidimo značaj ovog sporazuma i naših ljudi koji birave i rade u iniostranstvu i tamo spadaju u dobre i čestite radnike, rekao je Rističević. 

Poslanik PUPS-a Mira Petrović rekla je da će poslanici te partije podržati Sporazume sa Austrijom i Slovačkom o socijalnoj sigurnosti, jer su u interesu građana Srbije.  

Poslanici su juče usvojili rebalans budžeta sa 135 glasova "za", kojim je predviđen deficit od 6,2 odsto BDP-a. Usvojen je i paket od 24 zakona namenjena fiskalnoj konsolidaciji kojima se ukida 138 parafiskalnih nameta.

Izabrani su viceguverneri NBS i reizabran predsednik Saveta Državne revizorske institucije.

Poslanici su juče završili i načelnu raspravu o izmenama zakona o visokom obrazovanju. Rasprava o amandmanima na izmene zakona o visokom obrazovanju predviđena je za četvrtak. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво