Читај ми!

Lokalna koaliciona slagalica

Po opštinama u Srbiji prave se i koalicije nezamislive na republičkom nivou. U mestima po Vojvodini predstoji raskid već dogovorenih saveza. Analitičari upozoravaju da je još rano govoriti da li će se u većini mesta preslikati koalicije sa republičkog nivoa.

Od završetka izbora, na republičkom nivou prave se najrazličitije koalicije, čak i udruživanja ljutih političkih protivnika na republičkom nivou. Dodatnu dinamiku u formiranje opštinskih vlasti unela je najava SPS-a da, pošto socijalisti nisu bili poželjni partneri u Vladi Vojvodine, sada oni neće podržati demokrate u nekim lokalnim sredinama u pokrajini.

Postizborna slagalica u Srbiji još nije sklopljena, ali odbornici u lokalnim skupštinama za sada pokazuju da ništa nije nemoguće - ni naizgled nespojive koalicije, ali ni nagla promena mišljenja. Ovo poslednje naročito posle formiranja pokrajinske vlasti.

Na odluku vojvođanskog premijera da u svoj kabinet ne uključi socijaliste, jer su se na republičkom nivou dogovorili s naprednjacima, reagovao je prvi čovek SPS-a Ivica Dačić. 

"Mi smo hteli do kraja da budemo korektni i zato je i izabrano rukovodstvi Novog Sada na način kakav je bio dogovoren, ali posle toga više dogovora nema", rekoa je Ivica Dačić

"Ako je to princip koji postoji u Vojvodini, onda ja mislim da je u većini gradova u Vojvodini moguće napraviti druge političke kombinacije, ne kažem da će SPS otići u opoziciju, nego da će DS otići u opoziciju", rekao Dačić.

Demokrate su od prošle nedelje u opoziciji u Zrenjaninu i Pančevu, gde su socijalisti formirali vlast sa naprednjacima iako su imali sporazum sa DS-om. Istog dana, i u Nišu se dogodila slična situacija - SPS i URS sa naprednjacima, iako je bilo dogovoreno da DS vodi vlast.

(Ne)stabilnost lokalnih saveza 

O promenama na terenu i najavama SPS-a, demokrate ne govore, a analitičari upozoravaju da o stabilnosti lokalnih saveza ne treba donositi preuranjene zaključke.

Programski direktor CESIDA Đorđe Vuković kaže da je važno što se u nekoj meri poštuju i rezultati glasanja

"Imamo situaciju da tamo gde je DS osvojila značajno veći broj glasova nego drugi partneri, da je ona nosilac koalicije, tamo gde je Srpska napredna stranka uspela kao što je npr. Niš, ona je nosilac koalicije", rekoa je Vuković.

Jedino pravilo koje važi na lokalu je da bar jedna stranka iz vladajuće koalicije mora biti na vlasti i na republičkom nivou, da bi mogla da obezbedi ono što je za tu sredinu važno. Da ne bi rizikovali ko će biti vlast u republici, u Priboju su se udružili DS i SNS. Kažu, u interesu građana.

"Napravili smo na prvom mestu koaliciju ljudi, na drugom programa i ideja", rekao je Lazar Rvović predsednik Opštine Priboj (SNS).

Predsednik SO Priboj Saša Vasilić (DS) kaže da je druga opcija bila novi izbori, što Priboju nikako nije odgovaralo.

Slično je i u nekim beogradskim opštinama. U Rakovici i Lazarevcu je tzv. velika koalicija, gde učestvuju i SNS i DS i SPS, ali to treba razumeti kao potrebu tih ljudi da imaju vezu i na gradskom i republičkom nivou.

To možda objašnjava i neke druge čudne spojeve, kao što je kragujevački gde su u vlasti URS, SPS, DSS i Preokret. Posle osam godina u opoziciji u Zaječaru, DS je formirao vlast sa URS-om i SPS-om.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво