Читај ми!

Potpisan sporazum, Vlada 23. jula

Koalicioni sporazum o formiranju vlade potpisan u prostorijama Srpske napredne stranke. Koalicije oko SNS-a, SPS-a i URS dogovorili se o osnovnim načelima za funkcionisanje buduće vlade. Izbor vlade najverovatnije 23. jula, najavljuje Ivica Dačić.

Lideri Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Jedinstvene Srbije i Ujedinjenih regiona Srbije potpisali su koalicioni sporazum na osnovu kojeg će biti formirana nova Vlada Srbije.

(Ovde možete pročitati tekst koalicionog sporazuma)

Sporazum na 13 strana sadrži smernice za rad kabineta Ivice Dačića i obuhvata devet oblasti: državnu politiku, ekonomsku i socijalnu politiku, funkcionisanje pravne države i vladavinu prava, borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala, reformu državne uprave, departizaciju, decentralizaciju i slobodu medija, kao i nauku i obrazovanje.

Najvažnije odrednice sporazuma o formiranju nove vlade tiču se državne politike, ubrzanja evropskih integracija, jer kako se navodi, Srbija želi da postane deo Evropske unije.

U sporazumu je navedeno da će biti uloženi maksimalni napori za dobijanje datuma za početak pregovora za članstvo u EU.

Srbija, kako se navodi, neće priznati Kosovo i Metohiju, ali će se zalagati za normalizaciju života svih građana koji žive na Kosovu i Metohije. Navodi se i da će se pitanje Kosova i Metohije rešavati mirnim putem i dijalogom.

Osim toga, navodi se da su dobri odnosi sa susedima jedan od ciljeva nove vlade.

Lider socijalista i mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić kaže da bi nastavak konstitutivne sednice mogao da bude 23. jula, a potom bi parlament izglasao novu vladu.

Dačić je rekao i da potpisani dokument nije sporazum o novoj vladi, "nego sporazum za jaku i pravednu Srbiju koja će biti na evropskom putu, ali će štiti svoje nacionalne interese".

Iako će biti orijentisana na razvijanje tržišne privrede, vlada će, kako je istakao Dačić, biti okrenuta i postizanju socijalne pravde.

Prioriteti nove vlade, kako je to i ranije isticano, biće borba protiv kriminala i korupcije čemu bi, kako je rekao Dačić, trebalo da doprinesu do sada uspostavljene veze sa međunarodnim agencijama i organizacijama.

Ivica Dačić je najavio da će narednih dana razgovarati i sa drugim strankama, pre svega strankama nacionalnih manjina, bez obzira na to da li će one učestvovati u vladi ili ne, jer, je, kako je naveo, važno da i te stranke čuju program nove vlade.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić naveo je da je sporazum SNS-a, SPS-a i URS-a dobar za Srbiju i bolji od svih ranijih koalicionih sporazuma jer je najobimniji i najozbiljniji i jer su u njemu do detalja razrađeni principi i ciljevi buduće vlade.

Vučić je podsetio da je zemlja u teškoj krizi, da je stanje javnih finansija gore nego ikad i da će nova vlada odmah morati da se suoči sa brojnim problemima, od punjenja budžeta do stanja na Kosovu i Metohiji. 

Prihvaćeni predlozi PUPS-a

Vučić je zahvalio kolegama iz PUPS-a, jer je na njihovu inicijativu uneta dopuna u sporazum koja će omogućiti da svi penzioneri koji mesečno primaju manje od 15.000 dinara, a ne samo oni u Beogradu, dobiju trinaestu penziju kao pomoć, u četiri godišnje rate.

Predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić rekao je da su svi predlozi te partije jednoglasno prihvaćeni i da će socijalna politika koja je bila primenjena u Beogradu sada biti primenjena u celoj Srbiji.

"Ova vlada će morati da deluje kao tim, u njoj ne može biti šaputanja, u njoj će morati javno da se raspravlja o problemima", naveo je Krkobabić.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković rekao je da je prvi put od 2000. godine formirana "prava srpska vlada, jer niko nije uticao na nas kao ranijih godina". Marković je rekao da je najvažnije da se razgovara kako da se dovedu investitori, dodajući da je siguran da od danas u Srbiji postoji politička stabilnost.

Predsednik URS-a Mlađan Dinkić najavio je da će prva dva poteza vlade biti program antikriznih mera za privredu i program fiskalne konsolidacije. Dinkić je rekao da će nova vlada ukinuti birokratiju, nepotrebne agencije, namete.

Lideri buduće vladajuće koalicije su i ovog puta oklevali da odgovore na pitanja u vezi sa podelom resora. Mandatar Dačić rekao je da danas potpisani dokument nije sporazum o podeli političkog plena, već programski dokument.

Dačić je, međutim, potvrdio da i dalje važi okvirna formula 8-5-2, kada je reč o podeli resora između SNS-a, koalicije oko SPS-a i URS-a.

"Ko će biti ministri iz SPS-a zavisi od toga koje ćemo resore zadržati", rekao je Dačić i dodao da je bilo reči o tome da PUPS-u pripadne resor socijalne politike.

Vršilac dužnosti predsednika SNS-a Aleksandar Vučić rekao je da će na Glavnom odboru te stranke 16. ili 17. jula biti donete odluke o kadrovskim rešenjima. "Mislim da će javnost biti iznenađena ljudima koje ćemo predložiti. To će biti ljudi koji imaju energije, i koji vam nisu dosadili", rekao je Vučić novinarima.

Vučić je, komentarišući izjavu Velimira Ilića da će biti ministar u vladi, rekao da je sa liderom Nove Srbije razgovarao o tome, ali da to nije bila tema razgovora čelnika stranaka koje će činiti vladu.

Stranke koje će činiti novu vladu u Skupštini Srbije će imati ukupno 131 poslanika (SNS 73, SPS-PUPS-JS 44 i URS 14).

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво