Читај ми!

Dačić: Neprihvatljiv LDP bez URS-a

Za koaliciju oko SPS-a neprihvatljivo je da nova vlada bude sastavljena samo sa LDP-om, bez URS-a, rekao lider socijalista Ivica Dačić posle konsultacija sa predsednikom Tomislavom Nikolićem. Za DS nije prihvatljiv URS, kaže Dačić. Predsednik Srbije rekao da će mandat za sastav nove vlade poveriti onome ko uspe da obezbedi većinu.

11.40 - Završen sastanak u Predsedništvu Srbije.

10.06 - Počeo sastanak predsednika Tomislava Nikolića sa predstavnicima koalicije SPS–PUPS–JS. Razgovoru prisustvuju Ivica Dačić, Jovan Krkobabić i Dragan Marković.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da za koaliciju SPS–PUPS–JS nije prihvatljivo da nova vlada bude sastavljena samo sa Liberalno-demokratskom partijom, bez Ujedinjenih regiona Srbije.

"Ne možemo s njima (LDP) da stvaramo vladu sa 126 poslanika. Mi smo za to da oni budu u vladi, ali ne i da vlada od njih zavisi", rekao je Dačić novinarima posle konsultacija s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem o formiranju nove vlade.

Dačić je rekao da koalicija SPS–PUPS–JS i dalje pregovara s Demokratskom strankom i da će, možda već sutra, nastaviti razgovore.

Ivica Dačić je rekao da su s predsednikom Srbije razgovarali o njegovom stavu o najvažnijim državnim, ekonomskim i socijalnim pitanjima.

Dačić je naveo da socijalisti ne koče sastavljanje vlade, već da za DS nije prihvatljiv URS.

Precizirajući zbog čega ne bi u vladu u kojoj bi bio LDP, lider socijalista naglasio je da je to zbog njihovog političkog stava prema Republici Srpskoj i Kosovu i dodao da bi teško bilo napraviti i dogovor sa naprednjacima, jer bi to podrazumevalo podršku Demokratske stranke Srbije, koja ima negativan stav o ulasku Srbije u EU.

"Zato je neophodno praviti dogovore i kompromise", istakao je Dačić.

"Naša pozicija je jasna. Ukoliko ne uspeju razgovori sa DS-om, koje nastavljamo možda već sutra, tek onda ćemo razgovarati sa drugim velikim faktorima, pre svega sa Srpskom naprednom strankom", naglasio je Dačić.

Ivica Dačić je rekao da se na SPS vrši ogroman pritisak, istakavši da ne želi da se pitanje formiranja parlamentarne većine svodi na pritisak na koaliciju oko socijalista i zapitao: "Šta hoćete, da formiramo vladu sa bilo kim?"

Dačić je naveo da taj proces nije jednostavan, da ga ne određuju samo brojke već politički programi, i poručio da treba intenzivirati razgovore, donositi odluke... "Vreme je da se prelomi", poručio je Dačić.

Ivica Dačić je otkrio da su mu "mnogi ponudili premijersku funkciju", ali da je sve odbio jer je sa Tadićem napravio dogovor i tek ukoliko on propadne, socijalisti mogu da idu dalje.

Upitan kada očekuje da bude formirana nova vlada, podsetio je da je teoretski moguće do septembra, ali da je njegovo mišljenje da nema razloga da se toliko čeka.

Na konsultaciji u zgradi Predsedništva, osim Dačića učestvovali su i Jovan Krkobabić i Dragan Marković.

To je treći Nikolićev sastanak o formiranju nove Vlade Srbije, pošto je prošlog ponedeljka razgovarao sa predstavnicima Srpske napredne stranke, a potom u sredu i sa funkcionerima Demokratske stranke i njihovim koalicionim partnerima.

Tokom vikenda nisu vođeni zvanični razgovori sa SPS-om o novoj Vladi, rečeno je RTS-u u Demokratskoj stranci.

Tomislav Nikolić ranije je rekao da je neophodno da se nova vlada formira što pre zbog velikih ekonomskih problema koji Srbiju očekuju do kraja godine. Nikolić je najavio da "neće oklevati" da mandat za sastav Vlade ponudi onome ko bude obezbedio većinu od 126 poslanika.

Srpska napredna stranka u novom sazivu parlamenta ima 73 mandata, Demokratska stranka 67, a koalicija SPS–PUPS–JS 44. Demokratska stranka Srbije ima 21 poslanika, koalicija "Preokret" na čelu sa Liberalno-demokratskom partijom 19, a Ujedinjeni regioni Srbije 16 poslanika.

Savez Vojvođanskih Mađara ima pet poslanika, Stranka demokratske akcije Sandžaka dva, a lista Nijedan od ponuđenih odgovora i Koalicija Albanaca Preševske doline po jednog poslanika.

Po Ustavu, kandidata za predsednika vlade parlamentu predlaže predsednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih lista.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво