Читај ми!

Razgovori sa DS-om u ponedeljak

Sastanak lidera koalicije SPS-PUPS-JS i predstavnika Demokratske stranke biće održan u ponedeljak, najavio Ivica Dačić. To ne treba da budu teški razgovori jer su socijalisti i demokrate prethodne četiri godine bili u koaliciji, kaže Dačić.

Lider socijalista Ivica Dačić najavio je da će u ponedeljak po podne biti održan sastanak lidera koalicije SPS-PUPS-JS sa predsednikom Demokratske stranke Borisom Tadićem i funkcionerima DS.

Prema Dačićevim rečima, na tom sastanku, biće reči o temama koje su vezane za program i politiku nove vlade. Dačić je, nakon dodele "Majskih nagrada" Sportskog saveza Srbije, rekao da ne zna da li je Boris Tadić prelomio i da li će prihvatiti da bude kandididat za premijera.

Razgovori u ponedeljak, smatra Dačić, ne treba da budu "teški" s obzirom na to da su prethodne četiri godine socijalisti i demokrate bili u koaliciji, a principe saradnje, koje su dogovorili tada poštovali čitav period rada i još aktuelne vlade.

"Između nas nema spornih pitanja, ne očekujem teške razgovore, ali je dobro da se proces formiranja vlade ubrza. Treba prelamati, ne odugovlačiti, donositi suštinske odluke, ali i što pre utvrditi da li je većina na strani DS i njihovih partnera ili na strani naprednjaka i poštovalaca njihovih programa", naveo je Dačić.

Dačić je rekao da su navodi medija, po kojima koalicija SPS-PUPS-JS ucenjuje, zateže i traži neka ministarstva ili direktorska mesta, "laž" i "podmetanje onih koji neće da se vlada formira brzo".

"Mi tu temu uopšte nismo pokrenuli, pričali smo samo o želji da se formira vlada i o tome ko će dati premijera. A ja sam već javno rekao da se slažemo da to mesto ima DS", rekao je lider socijalista. "Šta je onda sporno, spor nije u nama", istakao je Dačić.

Ivica Dačić je dodao da ne treba isključiti i treću mogućnost - da li postoji želja za "velikom koalicijom". "Napominjem da ta koalicija ne može da bude velika bez socijalista, ali ponavljam - mi nikoga ne ucenjujemo i ništa ne uslovljavamo", naglasio je Dačić.

"Dobro je da su demokrate juče donele odluke. To je važno zbog toga što se ne sme dozvoliti prazan hod, jer je on prostor za različite manipulacije, nastavljamo razgovore jer nijedan konkretan zahtev sa naše strane još nije iznet", rekao je Dačić.

Zajednički principi SPS-a i DS-a

Kada je reč o saradnji SPS-a i DS-a, lider socijalista je podsetio da su te dve stranke još pre nekoliko godina potpisale Deklaraciju o političkom pomirenju, koja podrazumeva poštovanje pet principa koji su osnova i za dalju saradnju: zaštita državnih i nacionalnih interesa, evropska orijentacija, borba protiv korupcije, razvoj ekonomije i pitanje socijalne jednakosti.

DS je, dodao je, najveća stranka u koaliciji, ona će pokrenuti razgovore i sa drugim partnerima, ne samo sa koalicijom oko SPS-a, o programskim osnovama za buduću vladu. "Sve su to logični razgovori, ali ponavljam, bitna je brzina kojom će se okončati razgovori o formiranju vlade", rekao je lider socijalista.

Dačić je objasnio da rokovi za formiranje vlade zavise od zakona i Ustava, ali i od nove političke pozicije koju je dobio Tomislav Nikolić kao predsednik Republike.

Prema Dačićevim rečima, iz razgovora koji je imao sa Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, razumeo je da predsednik Srbije neće opstruisati proces formiranja vlade, što je teoretski moguće uraditi.

U zakonu ne piše u kom roku predsednik predlaže mandatara, niti koliki rok ima za formiranje nove vlade, podsetio je Dačić i dodao da se nada da opstrukcije neće biti i da će vlada biti formirana brzo, u skladu sa zakonom i u interesu građana opterećenih brojnim problemima.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво