Читај ми!

Vašington spremniji za Nikolića od Brisela

Stručnjak za Balkan Džejms Huper ocenio da će Vašington biti spremniji od Brisela da prihvati Tomislava Nikolića. Za Srbiju bi najbolje rešenje bilo koalicija DS-a i SNS-a, smatra Huper.

Vašington će biti spremniji od Brisela da prihvati Tomislava Nikolića kao sagovornika u Beogradu, smatra balkanolog Džejms Huper. U izjavi za Glas Amerike, Huper je ocenio da je EU potpuno promašila u procenama i "stavila sav svoj ulog na Tadića i DS".

"Brisel se distancirao od Nikolića, jer nisu želeli ni na kakav način da umanje Tadićeve izborne šanse. Smatram da su pogrešno protumačili raspoloženje javnosti", rekao je Huper.

Kad je reč o Vašingtonu, Huper kaže da bi "bilo mudro od strane SAD da se prilagode novonastaloj situaciji, bolje upoznaju sa Nikolićem i potraže način za ostvarenje uzajamne saradnje".

"Uveren sam da će Vašington tako i učiniti. SAD slede praksu prihvatanja rezultata demokratskih izbora u drugim zemljama, a izbori u Srbiji su očigledno to bili", istakao je Huper.

Prema njegovom mišljenju, Brisel će se "verovatno založiti za stvaranje velike koalicije sa demokratama, jer smatraju da je potrebno kočiti eventualne nacionalističke tendencije Nikolića i njegove stranke".

I Huper smatra da bi za Srbiju trenutno najbolje rešenje bilo koalicija DS - SNS.

"Velika koalicija" je, kako je naveo, za Nikolića "jedini način na koji bi mogao da sprovede svoj privredni program", a za DS bi ulazak u koaliciju s naprednjacima bio "promućuran" potez, pošto je "koaliciona vlada koju je imala sa SPS-om očigledno doživela izborni poraz".

Džejms Huper je ocenio da su srpski birači na predsedničkim izborima "glasali strateški - za promenu i za nadu i da su pokazali određeno poverenje u sposobnost Nikolića da to ispuni".

"Lično smatram da su takva očekivanja realna. Treba da vidimo da li je Nikolić sposoban da sam reaguje strateški. Lično verujem da će to učiniti i da glavni prioritet na njegovom dnevnom redu ima privredna reforma, odnosno prosperitet zemlje", navodi američki analitičar.

"Da je stavio Kosovo na prvo mesto i prvo krenuo sa ustaljenom retorikom u vezi sa tim pitanjem, njegov izbor ne bi označio nikakvu promenu. To bi značilo da bi privreda i dalje bila u drugom planu, dok bi nastupila serija konfrontacija sa Zapadom, a nastavile bi se i teškoće sa vladom u Prištini i severnim delom Kosova. Mislim da on to zaista ne želi. Istovremeno, uopšte ne sumnjam da će štititi interese Srbije i Srba na Kosovu", smatra Huper.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво