AP: Pet pogrešnih odluka o dodeli Nobelove nagrade

Tokom više od veka dodele Nobelove nagrade, donete su i odluke koje se s današnje tačke gledanja mogu oceniti kao pogrešne, jer otkrića koja su u to vreme izgledala kao revolucionarna, nisu izdržala test vremena ili su zloupotrebljena.

Američka novinska agencija Asošijeted pres piše o četiri dobitnika Nobelove nagrade čiji bi izbor mogao da se ospori, a među njima su naučnik koji je proizveo hemijsko oružje, lekar koji je lobotomijom lečio mentalne bolesnike, a navodi i propust Nobelovog komiteta da nagradi čoveka koji je inspirisao pokrete za slobodu i ljudska prava širom sveta.

Nemac Fric Haber dobio je 1918. Nobelovu nagradu za hemiju pošto je otkrio kako napraviti amonijak iz azota i vodonika. Njegov metod je korišćen za proizvodnju đubriva što je značajno doprinelo razvoju poljoprivrede.

Nobelov komitet je, međutim, potpuno prevideo činjenicu da je Haber tokom Prvog svetskog rata nadgledao prvi veliki napad hlorom 1915. kod Ipra, u kojem je ubijeno više hiljada savezničkih vojnika. To je bio početak istorije hemijskog ratovanja.

Druga pogrešna odluka odnosila se na otkriće uzroka raka, koji to nije bio.

Danski naučnik Johnes Fibiger dobio je nagradu 1926. za medicinu jer je otkrio da valjkasti crv izaziva rak kod pacova, tvrdeći da pacovi koji unesu larvu crva jedući bubašvabe dobiju rak. Kasnije je utvrđeno da je ta vrsta raka nastala zbog nedostatka vitamina A.

Švajcarski naučnik Pol Miler dobio je Nobelovu nagradu za hemiju 1948. godine jer je pronašao upotrebu za Di-Di-Ti, vrstu insekticida, koja je kasnije zabranjena.

Miler je otkrio da je DDT moćan pesticid koji za kratko vreme ubije mnogo muva, komaraca i buba. To jedinjenje je bilo veoma efikasno u zaštiti poljoprivrednih useva i suzbijanju bolesti kao što su tifus i malarija. Pomogao je u iskorenjivanju malarije u južnoj Evropi i sačuvao stotine hiljada života.

Borci za zaštitu životne sredine su, međutim, šezdesetih godina 20. veka otkrili da DDT zagađuje prirodu. SAD su 1972. zabranile korišenjenje DDT-a, a 2001. je zabranjen međunarodnim sporazumom, mada je njegova upotreba dozvoljena u zemljama koje se bore protiv malarije.

Odluka da se Nobelova nagrada za medicinu 1949. dodeli Portugalcu Antoniju Egasu Monizu takođe je na spisku AP-a.

Moniz je prvi koji je za lečenje mentalnih bolesti primenjivao lobotomiju, metod veoma popularan u to vreme i "jedan od najvažnijih otkrića ikada u psihijatrijskoj terapiji", kako je rečeno na ceremoniji dodele nagrade.

Metod je, međutim, imao i neželjena dejstva - neki pacijenti su imali ozbiljno oštećenje mozga, neki su umrli, a čak i operacije koje su smatrane uspešnim, ostavljale su pacijente nesposobne da reaguju ili imaju emocije.

Nobelov komitet pogrešio je, ocenjuje AP, i što je Mahatma Gandi ostao bez nagrade.

Indijski lider, jedan od najvećih pobornika nenasilne borbe u postizanju političkih ciljeva, nominovan je za Nobelovu nagradu za mir pet puta, ali je nikada nije dobio.

Komitet za dodelu nagrada, koji retko priznaje grešku, na kraju je priznao da je pogrešio što Gandiju nije dao nagradu.

broj komentara 16 pošalji komentar
(nedelja, 23. okt 2016, 10:15) - anonymous [neregistrovani]

Nobelova nagrada

Zadnjih decenija se pretvorila u lakrdiju. Politika se umesala a zna se onda o cemu se radi. Za fiziku i hemiju je vecina odluka bila pogresna. Kina ima najjacu medicinu npr. a nijedan Kinez nije bio nobelovac.

(subota, 08. okt 2016, 20:04) - Istoričar [neregistrovani]

Tesla je nobelovac

Tesli je dodeljena Nobelova nagrada za fiziku, za doprinos razvoju primene elektrotehnike, ali je trebalo da je podeli sa Tomasom Edisonom. Pošto je Edison bio njegov najveći protivnik i dugo osporavao upotrebljivost naizmenične struje, Tesla je odbio da primi nagradu. Ali, dodeljena mu je.

(nedelja, 02. okt 2016, 09:39) - anonymous [neregistrovani]

Има свет да јечи

Само се сви ви смејте, али кад буду треснули ову наградицу и Клинтонки.... има све фанфаре да се чују.

(nedelja, 02. okt 2016, 08:46) - anonymous [neregistrovani]

A Klinton

Sacekajmo samo dok sedne na tron,pa tesko nama.

(nedelja, 02. okt 2016, 08:08) - anonymous [neregistrovani]

smešno

To sa Obamom je zaista bilo smešno. Čovek skoro da nije još ni preuzeo funkciju, a ovi javljaju da je dobio Nobelovu nagradu za mir. Haha, kad pre?

(nedelja, 02. okt 2016, 08:08) - anonymous [neregistrovani]

NP

Zato je dobio Kisindzer koji je masovno izazivao ratove pa onda potpisivao neke mirovne ugovore. Za Obamu se znalo da sprema ratove na B.Istoku i S.Africi pa mu unapred dadose nagradu. Najveci naucnik svih vremena Tesla nije dobio Nobelovu nagradu itd. ali je dobio Ajnastajn za fotoefekat koji je jedino njegovo otkrice a sve ostalo sumnjiva i nikada dokazana teorija. Za Ahtisarija znamo kakve su mu "zasluge" Arafata su kasnijei proglasili teroristom iako je Nobelovac,Dobili su je i neki fizicari buduci tvorci A-Bombe. Nije samo 5 vec oko 20 sumnjivih nagrada i to uglavnom dobitnici sa Zapada.Nisu je dali nijednom ruskom naucniku.

(nedelja, 02. okt 2016, 08:02) - anonymous [neregistrovani]

Da se nadovežem sa predhodnim komentarom.

Ahtisari isto za mir, Gorbačov takođe. Jedan je kriv direkno što se nama dešavalo i dešava dan danas. A drugi na svetskom nivou, pogotovo za istočni blok i nesvrstane. Može se reći da je skoro 100% promašaj za tu dodelu.

(nedelja, 02. okt 2016, 07:55) - anonymous [neregistrovani]

A Teslli ?

Pogresili su i sto nisu dali Nobelovu nagradu Nikoli Tesli.

(nedelja, 02. okt 2016, 07:48) - anonymous Lala [neregistrovani]

Dabome

Sto se Obame tiče on će se za jedno 30 god. spomenuti u sledeći 5 grešaka .

(nedelja, 02. okt 2016, 06:17) - anonymous [neregistrovani]

Tito kao jedan od najvećih mirotvoraca

Tito je jedan od najvećih koji su doprineli svetskom miru. Osnivanjem Pokreta nesvrstanosti je svet vraćen sa ivice nuklearnog rata. Potvrdu tog doprinosa dali su i brojni državnici koji su došli da mu odaju počast na sahrani u Beogradu. Sigurno da i danas nedostaje jedna takva jaka organizacija koja bi sprečila vršljanje globalizma po Iraku, Libiji, Siriji...