Produžen raspust zbog novog gripa

Jesenji raspust produžen je do srede 11. novembra. Broj zaraženih od novog gripa u Srbiji povećan na 183. Zabranjene posete u većini bolnica i porodilišta. Najbolja preventivna mera protiv novog gripa je vakcina, ocenio ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Kako je potvrđeno za RTS iz Ministarstva prosvete, u dogovoru sa epidemiolozima, jesenji raspust, koji traje dva dana i počinje 5. novembra, produžen je do srede 11. novembra.

U Srbiji se povećava broj obolelih od novog gripa. U Užicu je potvrđen virus kod još tri pacijenta, u Nišu kod dve i u Beogradu kod jedne osobe, čime se broj zaraženih u Srbiji povećao na 183.

Zdravstveno stanje učenika obolelih od virusa A H1N1 u Vojnoj gimnaziji je zadovoljavajuće i oni imaju lakši oblik novog gripa, saopštila je Uprava za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane.

U lečenju je primenjena samo simptomatska terapija, a prvooboleli su se već i oporavili. U cilju sprečavanja širenja gripa nastava u Vojnoj gimnaziji je prekinuta.

Najbolja preventivna mera protiv virusa A H1N1 je vakcinacija stanovništva koja će na globalnom nivou spasiti čovečanstvo, rekao je ministar zdravlja prof. dr Tomica Milosavljević.

Prema njegovim rečima, svi koji budu primili vakcinu i oni koji ne budu hteli da je prime, moraće da potpišu saglasnost o tome.

Ministar je u izjavi Tanjugu precizirao da će prioritet pri vakcinisanju imati bebe od šest meseci i starija deca, hronični bolesnici, zaposleni u javnim ustanovama, tako da će u prvom trenutku biti moguća vakcinacija polovine stanovništva a potom i ostalih što će sprečiti dodatne komplikacije koje novi grip izaziva.

Kada je reč o trudnicama, ministar je rekao da vakcinu ne treba da prime trudnice do trećeg meseca trudnoće.

Milosavljević je ukazao na verovatnoću da 15 do 20 odsto stanovnika neće imati nikakve simptome i da će grip "preležati na nogama".

U skladu sa epidemiološkom situacijom u zemlji, ministar je pohvalio odluku ministra prosvete Žarka Obradovića da se raspust produži na šest dana, jer je do sada novi grip potvrđen kod 35 slučajeva upravo među školskom decom pa se očekuje da će nedolazak u školu biti koristan za smirivanje situacije.

"Zdravstveni i prosvetni sistemi su mobilni i spremni, a plan za postupanje prilikom pandemije smo imali među prvima još pre dve godine", naglasio je Milosavljević i dodao da za sada nema razloga za zatvaranjem škola i javnih ustanova.

Najviše obolelih u zapadnoj Srbiji

Ubrzava se i proizvodnja zaštitnih maski. Mirko Kovačević iz preduzeća "9. septembar" iz Gornjeg Milanovca kaže da to preduzeće radi u dve smene i dnevno proizvodi između 55.000 i 60.000 maski. Proizvodnja zaštitnih maski uskoro će biti udvostručena.

Najveći broj obolelih registrovan je u zapadnoj Srbiji, ali se talas infekcije polako širi na istok zemlje.

Troje pacijenata i dalje je u teškom stanju, dvoje u Kliničkom centru Kragujevac i jedan pacijent u Opštoj bolnici u Užicu.

U niškoj gimnaziji "Svetozar Marković" prijavljena je epidemija novog gripa, rekao je načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje prof. dr Zoran Veličković.

"Kod dva učenika te škole novi grip je potvrđen, a još šest učenika se javilo sa ozbiljnim simptomima novog gripa", rekao je Veličković Tanjugu.

Direktor Infektivne klinike u Nišu prof. dr Žarko Ranković rekao je da su troje obolelih učenika gimnazije "Svetozar Marković", koji su zadržani na lečenju tokom proteklog vikenda, otpušteni na dalje kućno lečenje.

Kod dvoje učenika je laboratorijski potvrđen novi grip, a kod jednog učenika nije.

Ranković je potvrdio da je sa klinike otpušten još jedan srednjoškolac iz gimnazije "9. maj" kod koga je potvrđen virus novog gripa. Oboleli učenici će lečenje nastaviti kod kuće uz ambulantni tretman, napomenuo je Ranković.

Dve učenice gimnazije "Svetozar Marković", kod kojih je potvrđen novi grip, bile su na ekskurziji u Grčkoj, a učenik gimnazije "9.maj" bio je na ekskurziji po zapadnoj Srbiji.

Zavod za javno zdravlje Užica prijavio je epidemiju novog gripa u Užicu i Požegi, izjavila je direktorka Zavoda Biljana Mijović.

U Zlatiborskom okrugu potvrđena su četiri slučaja novog gripa, po dva u Požegi i u Užicu.

I u Ivanjici u dve škole prijavljena je epidemija novog gripa. Zavod za zaštitu javnog zdravlja u Čačku, koji prati epidemiološku situaciju u Moravičkom okrugu, prijavio je epidemiju u dve škole u opštini Ivanjici.

Epidemija je prijavljena u Gimnaziji i u Osnovnoj školi u ivanjičkom selu Prilike, rekao je epidemiolog Zavoda Davor Obrenić.

Obrenić je rekao da u Gimnaziji u Ivanjici 10 učenika ima simptome gripa, dok u Osnovnoj školi u Prilikama te simptome ima 13 učenika.

Slučajevi novog gripa do sada su registrovani u Beogradu, Pančevu, Čačku, Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Paraćinu, Pirotu, Užicu, Novom Sadu i Novom Pazaru.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво