Читај ми!

Francuski orden užičkoj profesorki

Među četvoro ovogodišnjih dobitnika francuskog ordena reda Akademske palme u rangu viteza je profesorka francuskog u užičkoj Gimnaziji Borka Vesović. Priznanje se dodeljuje ljudima koji svojim radom doprinose jačanju naučnih, obrazovnih i kulturnih veza dve zemlje.

Francuski orden reda Akademske palme u rangu viteza, koji je ustanovio Napoleon 1808. godine, ove godine dodeljen je naučnom savetniku Arheološkog instituta SANU Vujadinu Ivaniševiću, sudiji Ustavnog suda Srbije Goranu Iliću, lektoru za srpski jezik Univerziteta u Strazburu Srđanu Adamoviću i profesorki francuskog jezika Užičke gimnazije Borki Vesović.

Za prestižno odlikovanje francuskog Ministarstva prosvete, a na predlog ambasade, Borki Vesović preporuka su bili bivši đaci koji su pred komisijama za dodelu stipendija za master studije u Francuskoj pokazali odlično znanje jezika i perfektan izgovor.

Iako je francuski drugi strani jezik u Gimnaziji, a većina učenika počinje da ga uči tek posle završene osnovne škole, zahvaljujući veštom spoju nastavnih i vannastavnih aktivnosti njihove profesorke uspeh retko izostaje.

Profesorki Borki Vesović ovo priznanje mnogo znači: "Meni je stvarno velika čast i drago mi je zato što to znači da moj rad ima nekog smisla i da negde ostavljam trag."

Razvijanje ljubavi prema francuskom jeziku i kulturi

Za proteklih dvadeset godina, iz svake generacije najmanje petoro učenika je upisivalo studije francuskog, a Ivana i Anđela su među ovogodišnjih osmoro maturanata koji će to pokušati.

"Ona na pravi način usmerava svoje đake, i radi sa nama svake nedelje na dodatnim časovima", kaže Anđela Vasiljević. "Spremamo se za DELF, međunarodni ispit koji je validan ovde, ali i svuda u svetu."

Uz DELF diplomu francuskog Ministarstva prosvete, koja se do prošle godine sticala samo u Beogradu, užički gimnazijalci ponosno dodaju da su, zahvaljujući entuzijazmu svoje profesorke, domaćini već čuvenih francuskih večeri koje se održavaju na proleće.

"Obično bude neka zanimljiva prezentacija o Francuskoj", kaže Aleksandar Jovanović, maturant užičke Gimnazije, "prošle godine je bilo o francuskoj čokoladi, o šampanjcu, sirevima, neka priča koja prati informacije iz te zemlje."

Profesorka Borka Vesović zasluge za priređivanje francuskih večeri pripisuje svojim učenicima:

"Ja pustim da me oni nose, koliko oni traže ja toliko dajem. Oni toliko već vole to francusko veče da nekad, kad ja posustanem oni su tu. Insistiraju da te večeri pripremimo i održimo."

Primetili su to i u francuskoj ambasadi, nominujući profesorku za orden koji se ne dodeljuje svake godine, već samo kada to pojedinci zaista i zasluže.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво