Читај ми!

Kuća od srca za Dakiće

Dva meseca posle objavljivanja naše priče o samohranoj majci u invalidskim kolicima, Radi Dakić iz Šapca, koja živi kao podstanar sa dve ćerke, dodeljen je krov nad glavom. Kuću za Dakiće kupila je porodica Ruže Popović iz Šapca.

Nakon što je RTS nedavno objavio priču o samohranoj majci Radi Dakić iz Šapca, koja godinama živi kao podstanar u invalidskim kolicima i kojoj je, umesto kazne, komunalna policija pomogla da ukloni drva sa javne površine, ova tročlana porodica dobila je sopstveni krov nad glavom.

Kuću za Dakiće kupila je porodica Ruže Popović, poznate humanitarke iz Šapca. 

"Siromaštvo se tiče svih nas", kaže Ruža koja je, čuvši za težak podstanarski život majke i kćerke invalida o kojima brine dvanaestogodišnja Jelena, odmah pritekla u pomoć. Kako u humanitarnom fondu čiji je osnivač nije bilo dovoljno novca, kuću za Dakiće kupila je njena porodica.

"Mi smo kao porodica trajno rešili pitanje porodice Dakić, ali smo gledali ambijentalno da bude blizu bolnice, blizu narodne kuhinje, pijace, s obzirom na zdravstveno stanje i majke i kćerke", kaže Ruža.

U prostranoj kući sa tri sobe i dvorištem u užem gradskom jezgru, Dakići imaju sve uslove za bolji život i manje briga.

"Ovo nisam mogla da sanjam, a iz tog sna još ne mogu da se probudim, izgarana od čekanja. Godine su prošle. Ja sam 12 godina podstanar i toliko se borim za život kao invalid, kao i za život moje dece. Sreća se ne može opisati", kaže Rada Dakić.

Osim sopstvene kuće, novog nameštaja i uređaja, Dakići će imati i pomoć domaćice koju će im Popovići slati dva puta sedmično kao i stipendiju za školovanje Jelene.

"Svi su nas odbacili, sem tetka Ruže koja nam je obezbedila sve uslove za koje nisam mogla ni da sanjam da postoje i da ću ja doživeti te uslove i moja porodica", kaže Radina ćerka, Bojana Dakić.

Njena sestra Jelena Živanović kaže da sada ima svoju sobu, gde može da dovede drugare kao i veliko dvorište.

"Konačno mogu da kažem da imam svoj dom i da znam da mama, kada dođe prvi u mesecu, ne mora da plati kiriju i da misli da li će imati ili neće da plati", kaže Jelena.

S obzirom na stepen invaliditeta, brigu o Radi i Bojani preuzeće "Karitas" i Centar za socijalni rad. Presrećne zbog sopstvenog krova nad glavom, ove hrabre Šapčanke tvrde da humanost produžava život.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво