Piroćanci čuvaju šaru od zaborava

Opština Pirot i Zanatska zadruga za izradu ćilima i suvenira "Damsko srce", omogućili su svojim sugrađanima i turistima da na gradskom trgu, prate izradu pirotskog ćilima kao i da sami učestvuju u ovom tradicionalnom zanatu.

Zahvaljujući Zanatskoj zadruzi za izradu ćilima i suvenira "Damsko srce" kao i opštini Pirot, svi zainteresovani posetioci mogli su da na gradskom trgu uživo prate izradu pirotskog ćilima, ali i da se prihvate razboja i uživaju u ovom tradicionalnom zanatu.

Dva razboja, tkalje i bogatsvo šara i boja na pirotskom ćilimu, upečatljiva su slika zbog koje su se mnogi proteklih dana obreli na gradskom trgu u Pirotu - mlađi da saznaju ponešto, a stariji da provere svoje znanje o ćilimu.

Starije Piroćanke kažu da se jednom naučeno sklapanje šara i boja, uobličenih tupicom , nikada ne zaboravlja.

"Još kao dete pre 30 godina naučila sam da izrađujem ćilime na razboju. To se nikada ne zaboravlja", kaže Cvetanka Stojanović.

Namera organizatora ovog zanimljivog događaja je da još jednom ukaže na neprocenjivu vrednost najpoznatijeg i najoriginalnijeg pirotskog brenda.

Slavica Ćirić iz Zanatske zadruge za izradu ćilima i suvenira "Damsko srce" kaže da je promocija pirotskog ćilima trebala još dosta ranije da bude organizovana, jer ona prvenstveno doprinosi i razvoju turizma u ovom kraju.

Odnedavno je pirotski ćilim, kao jedan od simbola Srbije, sastavni deo prijema zvaničnih državnih delegacija što daje nadu da će uz mnogo veće angažovanje lokalnih institucija , ovaj tradicionalni suvenir opstati.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 25. jul 2011, 22:14) - anonymous [neregistrovani]

odlican prilog

prilog je super bas mi se svidja odlicna montaza pre svega kao i ideja promocije Pirotskog cilimka u centru grada,sve pohvale.

(ponedeljak, 25. jul 2011, 15:15) - pirocanac [neregistrovani]

Pirot

je moj grad