Protest zbog diploma

Predsednik Odbora za ljudska prava Beljgzima Kamberija policija je pozvala na razgovor zbog povrede ugleda na osnovu rasne, verske, nacionalne ili druge pripadnosti. Predsednik Koordinacionog tela Milan Marković kaže da se ne oseća oštećenim.

Odbor za ljudska prava iz Preševa održao je decembra prošle godine protest, pod nazivom "Stop odlivanju mozgova", sa zahtevom da se priznaju diplome sa Prištinskog univerziteta, sa oznakom Republika Kosovo.

Tada je na bilbordu istaknuta poruka, diplomu dodeljuju predsedniku Koordinacionog tela Milanu Markoviću za "nepoštovanje ljudskih prava".

Šest meseci posle toga predsednik Odbora za ljudska prava Beljgzima Kamberija policija poziva na razgovor, zbog povrede ugleda zbog rasne, verske, nacionalne ili druge pripadnosti.

"Gospodin Marković je zadužen da rešava probleme na ovom prostoru, on je političar, a mi ga kritikujemo", rekao je Beljgzim Kamberi, predsednik Odbora za ljudska prava. "Ovo na bilbordu nije govor mržnje, i mi ćemo da nastavimo da delujemo."

Predsednik Koordinacionog tela Milan Marković poslao je Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju dopis u kojem kaže da se ne oseća oštećenim, da smatra da nema krivičnog dela, da je postavljanje plakata na bilbordu deo političke aktivnosti, a ne omalovažavanje na osnovu lične diskriminacije.

Kamberi kaže da oni smatraju da iza svega toga stoji ministar Marković, koji sebe pokušava da predstavi kao žrtvu. "Po našim saznanjima", kaže Kamberi čuli smo da je tada bio mnogo ljut, i zbog bilborda i zbog protesta."

To da je ministar Marković bio ljut je čista laž", demantuje Kamberijevu izjavu Branko Delibašić, koordinator kancelarije Koordinacionog tela za Preševo i Bujanovac. "Znamo da je Tužilaštvo pokrenulo istragu po službenoj dužnosti, a Ministar je bio iznenađen kada je za to čuo."

Odbor za ljudska prava smatra da je pokretanje postupka politički montiran proces, bez zakonske osnove.

"Uprkos tome što problem kosovskih diploma u Srbiji postoji već nekoliko godina", kaže Arbnora Ahmeti, član organizacionog odbora protesta, "i umesto da ovaj zahtev 5.000 građana, izražen na miran i demokratski način, dobije politički odgovor, ministar Marković se opredeljuje za kriminalizaciju tog zahteva."

Saopštenje Odbora za ljudska prava podržavaju sve albanske političke partije i predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi.

"Moja ocena je da je ovo politički montiran proces, inspirisan od nalogodavca iz Vlade, apsolutno da izražavanje mišljenja i protesta povodom problema koji postoje i zastrašivanje inicijatora protesta je politički motivisano i štetno i po državu i po odnose u Preševu, Bujanovcu i Medveđi", smatra Šaip Kamberi.

Članovi Odbora zahtevaju da se odmah odustane od postupka protiv Beljgzima Kamberija i traže rešavanje problema diploma sa Prištinskog univerziteta. Prema njihovim podacima, te diplome trenutno ima stotinak mladih, a  još 1.000 njih studira.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво