Читај ми!

Protest šumara zbog ekološke takse

Radnici Šumskog gazdinstva "Južni Kučaj" u Despotovcu protestovali su ispred opštine, nezadovoljni odlukom da za lokalnu ekološku taksu plate 44 miliona dinara.

Danas ističe rok koji je Opština Despotovac dala Šumskom gazdinstvu "Južni Kučaj" za uplatu prve rate duga takse za zaštitu i unapređenje životne sredine. Prema izvršnoj sudskoj presudi, dug iznosi 44 miliona dinara, a lokalna samouprava nudi sporazum za plaćanje u nekoliko rata. Nezadovoljni šumari organizovali protest.

Posle dugogodišnje rasprave pred sudom o plaćanju takse za unapređenje i zaštitu životne sredine, Opština Despotovac dobila je spor protiv Šumskog gazdinstva "Južni Kučaj" koje posluje u sastavu Javnog preduzeća "Srbijašume".

Preduzeće je dužno, prema konačnoj sudskoj presudi, da plati 44 miliona dinara duga za taksu, sa pripadajućim kamatama od 2006. do 2010. godine.

Nezadovoljni šumari organizovali su protest ispred opštine, jer smatraju da je ugroženo njihovo poslovanje i isplata zarada i zahtevaju, uz odlaganje isplate takse, i smanjenje duga.

Predsednik Jedinstvenog sindikata Javnog preduzeća "Srbijašume" Mile Sladojević kaže da je najveći problem visina iznosa takse koja je najveća u opštini Despotovac.

U preduzeću smatraju da je reč o ekološkoj taksi za zagađivače životne sredine i da je to apsurdno, jer ovo preduzeće upravo vodi računa o životnoj sredini i za to izdvaja posebna sredstva.

U preduzeću "Srbijašume" tvrde da bi naplata i blokada žiro-računa Javnog preduzeća ostavila bez plata radnike u Despotovcu i celom preduzeću, jer se posluje preko jednog računa.

U Opštini su potpuno jasni. Presuda je konačna i taksa mora da se plati, jer kako tvrde, to nije nadoknada koja je predviđena za zagađivače životne sredine, već samo taksa za razvoj i njenu zaštitu.

Predsednik Opštine Despotovac Mališa Alimpijević kaže da je opština predložila da "Srbijašume" obaveze izmire u četiri mesečne rate.

Od 1. januara 2010. godine, odlukom Vlade, JP "Srbijašume" tu vrstu takse više ne plaća.

U opštini naglašavaju da su iznosi koji su predviđeni novom uredbom za korišćenje opštinskih resursa minimalni i da to ne pokriva ni troškove održavanja lokalnih puteva koje koriste teški kamioni Šumskog gazdinstva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво