Читај ми!

Nova vozila za poljočuvare

Poljočuvarska služba u Zrenjaninu već tri godine suzbija stvaranje divljih deponija i nekontrolisano paljenje vatre na otvorenom. Od osnivanja službe, krađe na njivama smanjene su za polovinu.

Otkako je pre tri godine osnovana Poljočuvarska služba, dvadesetak zaposlenih svakodnevno obilaze njive u zrenjaninskom ataru. Za to vreme, broj krađa na njivama smanjen je oko 50 odsto.

Sava Gažić, koordinator Poljočuvarske službe u Zrenjaninu, sa još dvadeset kolega, svakodnevno je na terenu. Njihov zadatak je da spreče krađe na oranicama, stvaranje divljih deponija i nekontrolisano paljenje vatre koja bi mogla izazvati požar.

Iako se to ne očekuje, njivama vršlja dosta neodgovornih građana. "Nepojmljivo je šta se sve krade! Okolni salaši su često na meti, skidaju im se oluci", kaže Sava Gažić. "Najčešće u jesen, u vreme berbe, krade se kukuruz, tokom zime neovlašćeno se seku drva."

Poljočuvari više ne moraju da pešače

Grad Zrenjanin, uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, obezbedio je novac za kupovinu šest novih vozila, kako bi poboljšao rad Poljočuvarske službe. Četiri "lade nive" već su na terenu.

"Do sada smo imali samo jedno vozilo, a poljočuvari su teren često obilazili peške ili svojim vozilima", ističe gradonačelnik Zrenjanina Mileta Mihajlov. "Sada će im biti znatno lakše da stignu u sve delove atara."

U kupovinu vozila uloženo je šest miliona dinara, a četiri miliona obezbeđeno je iz budžeta pokrajinskog sekretarijata. U Zrenjaninu je poljočuvarska služba formirana 2008. godine, a nakon toga je slično urađeno i u drugim opštinama srednjeg Banata, čime se broj poljskih krađa znatno smanjio, posebno u vreme kada usevi stignu za berbu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво