Читај ми!

Modernizacija Rafinerije Pančevo

Građani Pančeva će, zahvaljajući investicijama Naftne industrije Srbije, uskoro dobiti novo pristanište na kome će se otprema derivata iz Rafinerije obavljati po najmodernijim ekološkim i tehničkim standardima. Vrednost investicije 32 miliona evra, a za opremu je već uloženo 14 miliona evra.

Naftna industrija Srbije počela je rekonstrukciju dunavskog pristaništa u Pančevu, koja bi trebalo da se završi za godinu i po dana. Otprema derivata iz Rafinerije obavljaće se po najmodernijim ekološkim i tehničkim standardima.

Svakog dana sa dunavskog pristaništa u Pančevu tržištu se otprema 25 odsto naftnih derivata koji se proizvedu u rafineriji. Završetkom obnove železničkog i auto-punilišta, ovo mesto je postalo najveći zagađivač životne sredine.

Tehnički direktor Rafinerije nafte u Pančevu Vladimir Gagić kaže da se sad prilikom utovara i istovara derivata na pristaništu stvaraju ugljovodonične pare koje završavaju u vazduhu.

"Ugradićemo sistem povratka para benzina u zatvoreni sistem i na taj način biće uklonjen poslednji izvor ugrožavanja životne sredine iz pogona Rafinerije nafte", kaže Gagić.

Na pristaništu će se izgraditi i pet najmodernijih rezervoara sa fiksnim krovom i sistemom koji onemogućava isparenja u atmosferu. Biće ugrađeni i vrlo precizni apartati za merenje utovarene količine naftnih derivata, a u planu je i pravljenje novog cevovoda i platforme za prelazak radnika sa obale na brodove.

Završetak svih radova u Rafineriji od velikog je ekološkog značaja ne samo za građane Pančeva. Ekonomsku korist imaće i fabrika, jer sve što sad isparava u vazduh vraćaće se u pogone na novu obradu.

Gubici Rafinerije će biti smanjeni, a i brodovi će se na pristaništu utovarati za dvostruko kraće vreme od dosadašnjeg.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво