U susret 19. Zlatnoj kacigi

Odbrojavanje do početka 19. festivala humora i satire već je počelo. U Kulturnom centru Kruševac priređena je izložba karikatura Nikole Maslavare i veče aforizama Jovana Arsića.

Uoči Festivala humora i satire "Zlatna kaciga" koji se održava na svetski Dan šale, u Kruševcu se organizuju večeri aforizama i izložbe karikatura poznatih domaćih i stranih autora.

Ove godine Kruševljanima su se predstavili aforističar Jovan Arsić, dobitnik Zlatne kacige za aforizam 2007. i prošlogodišnji laureat karikaturista Nikola Maslavara.

Karikature koje su za ovu priliku izložene u galeriji Kulturnog centra Kruševac nastajale su tokom četrdeset godina, ne gubeći na aktuelnosti. Autor smatra da one nisu tu samo da kritikuju, "jer karikatura treba da nas podstakne da krenemo ka nečem boljem". "Ona nije u moći da ispravlja krive drine, ali može da nam ukaže na puteve koji će nas izvući iz krize", naglašava Nikola Maslovara.

Aforističar se, kažu, ne postaje dugim radom i proučavanjem. On se rađa. To dokazuje Jovan Arsić, poljoprivrednik iz sela Bobote kod Aleksandrovca koji se Kruševljanima predstavio novom knjigom "Naopačke", izdavačkim prvenacem organizatora "Zlatne kacige" Kulturnog centra Kruševac.

"Aforizam ima više značenja", kaže Jovan Arsić. "Jednim delom otkriva realnost, drugim je izobličuje. Pa je dozvoljeno da neko njegovo značenje shvati i "naopačke".

Na konkurs 19. festivala sa temom "Spas" javilo se 350 autora iz 45 zemalja. Laureati se već znaju: za karikaturu Mihail Zlatkovski iz Rusije, za priču Tomislav Drvar iz Sombora, za aforizam Savo Martinović iz Beograda i za pesmu Jelena Kujundžić iz Majura.

Nagrada za životno delo pripala je reditelju i scenaristi Vlasti Radovanoviću, dok će u red Vitezova od Čarapanije stupiti glumac Dragan Jovanović.

Nagrade će biti uručene 1. aprila, na svetski Dan šale i rođendan velikog kruševačkog glumca Miodraga Petrovića Čkalje.

Na završnoj večeri Festivala humora i satire biće objavljena i tema 20. Zlatne kacige.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво