Društvo invalida rada još čeka

Dok u Šapcu posao čeka oko tri stotine osoba s invaliditetom, Zorka DIR, jedina firma u Mačvanskom okrugu za zapošljavanje invalida, ne može da pokrene proizvodnju.

Iako zakoni podržavaju rad specijalizovanih firmi, DIR ne može da radi dok ne reši spor sa Zorka holdingom, oko vlasništva i prava korišćenja zgrade u kojoj dve decenije rade osobe sa invaliditetom.

Nakon polivanja sumpornom kiselinom, Goran Živanović je kao invalid rada, iz Zorkine fabrike mineralnih đubriva pre 12 godina prešao u Zorka-DIR. Osnovano u okviru nekadašnjeg hemijskog giganta, godinama je Društvo invalida rada zapošljavalo i invalide rata i osobe sa posebnim potrebama.

"Bilo nas je preko pedeset ovde, ja sam radio sito-štampu, a imali smo i sitna punjenja", kaže Goran Živanović.

Otkad je u Zorka holdingu počeo proces restrukturiranja, u ruiniranoj zgradi proizvodnje više nema, a danas šestoro zaposlenih radnika prima polovinu prosečne plate u Srbiji. Vukašin Čolović naglašava da mu posao mnogo znači, završio je specijalnu školu i trenutno čisti oko zgrade i popravlja ogradu.

"Planova i opreme za pokretanje proizvodnje i upošljavanje osoba sa posebnim potrebama ima", kažu u Zorka DIR-u, ali tvrde da već dve godine ne mogu da ostvare zakonsko pravo na samostalnost i podržavljenje, jer ne mogu da dobiju neophodne dozvole od Zorka holdinga.

"Sve papire smo predali i u Ministarstvo ekonomije, u agenciju i Zorka holding, koja je po tri zakona morala da prenese vlasništvo nad imovinom. To nisu učinili, sporna je zgrada", kaže direktorka DIR-a Seka Šibljaković.

Čija su nadležnost radnici s invaliditetom

U Holdingu ne spore da DIR može da se izdvoji, ali da pravo odlučivanja nije u njihovoj nadležnosti.

"Imovina jeste sporna, zgrada je u vlasništvu Holdinga koji je u restrukturiranju. Holding ne može da prenese vlasništvo bez preporuke Agencije za privatizaciju" obrazlaže optužbe iz DIR-a generalni direkotr Zorka holdinga Josip Mitrić.

A dok se ne reši kome će pripasti zgrada od preko 600 kvadrata koja, inače, nije ni uknjižena, u Šapcu 278 osoba čeka na posao koji je prilagođen njihovim sposobnostima.

Po rečima stručnog saradnika Nacionalne službe za zapošljavanje filijale Šabac, otvaranje firmi poput stručnih i edukativnih radionica preko je potrebno, jer bi osobe sa posebnim potrebama mogle da se zaposle i sebi stvore bolje uslove za život.

Sve dok se ne reši problem oko vlasništva sporne zgrade ili im se ne ustupi drugi objekat, u DIR-u će na realizaciju čekati i Program profesionalne rehabilitacije koji je odobren od nadležnih ministarstava i stručnih udruženja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво