Novi spomenik pčeli u Kamenovu

Postament u centru Kamenova, sa kojeg je zimus ukradena bronzana pčela teška 215 kilograma, uskoro dobija novu skulpturu.

Prvi put od 1988. godine, tradicionalni sabor pčelara u Kamenovu koji se održava svakog prvog vikenda u aprilu, biće održan bez bronzane skulpture pčele. Složni pčelari, ali i meštani ovog podhomoljskog sela organizovali su prikupljanje novca i već je počela izrada nove bronzane pčele.

Kako nam je rekao predsednik pčelarske podružnice Kamenovo, pčelari su se dogovorili da svako da jedan evro po košnici, a i više prema svojim mogućnostima. Savez pčelara Srbije učestvovaće sa 50.000 dinara, a javljaju se i pčelarska društva širom Srbije da pomognu koliko mogu.

Bronzana skulptura pčele koštaće oko 7.000 evra. Opština Petrovac na Mlavi obezbediće polovinu sredstava, jer je Kamenovo najveći proizvođač meda u Srbiji.

Prema rečima predsednika opštine Dragiše Radojevića, Petrovac na Mlavi će biti i pokrovitelj ovogodišnjeg Sabora pčelara koji će se održati 3. i 4. aprila, jer je Kamenovo važno za tu opštinu i za razvoj privrede i turizma. U Kamenovu se više 70 odsto domaćinstava bavi pčelarstvom.

Novo znamenje "pčeli hraniteljici" kreirao je akademski slikar Dragiša Milošević. On kaže da je to interesantan ali zahtevan posao i njemu dobra prilika da upozna pčelu koja je za njega do sada bila insekt kao svaki drugi. Maketa nove skulpture uvećana je 700 puta, a sama skulptura biće hiljadu puta veća.

Bronzana skulptura pčele, teška 215 kilograma, ukradena je u noći 16. januara. Počinioci su poznati policiji ali nisu uhapšeni jer su u bekstvu.

Kamenovčani moraju da budu strpljivi do avgusta, kada će nova pčela biti postavljena na postojeći betonski postament u centru Kamenova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво