Da se ne zaboravi

U Svetosavskom domu u Nišu priređena je izložba ikona studenata freskopisa Akademije Srpske pravoslavne crkve za umetnosti i konservacije, na kojima su predstavljene freske iz Pećke patrijaršije, Visokih Dečana, Gračanice, Bogorodice Ljeviške.

U Svetosavskom domu u Nišu priređena je izložba najboljih ikona studenata freskopisa beogradske Akademije Srpske pravoslavne crkve za umetnosti i konservaciju, kojom je obeležen dan stradanja Srba na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. godine.

Mnoge od fresaka koje su studenti Akademije preneli na ikone prikazane na izložbi  "Da se ne zaboravi" u Nišu krasile su neki od 130 uništenih manastira i crkava na Kosovu i Metohiji.

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, administrator Eparhije niške, otvorio je izložbu i naglasio da je tog dana uništeno i oštećeno dosta materijalnog, ali je duhovno ostalo i opstalo: "Nadamo se da će svet imati toliko sluha i toliko vida da se obnovi i da se sačuva to bogatstvo, i na neki način da to ostane i da bude naše."

Ove godine na ikonama studenata Akademije SPC za umetnosti i konservaciju predstavljene su kopirane freske iz Pećke patrijaršije, Visokih Dečana, Gračanice, Bogorodice Ljeviške.

Miodrag Milutinović, student Akademije SPC kaže da je kopiranje starih majstora veoma korisno za učenje tehnike, ali da traži dosta vežbe da bi se došli do pravog živopisanja.

Da podseti na doba kada su freske nastale, izložba je u različitim postavkama sedam godina osim u Srbiji, predstavljana i u zemljama u okruženju, potom Minhenu, Bostonu, Njujorku.

"Nema istoričara umetnosti koji se neće složiti da je na teritoriji Srbije u to vreme bio centar kulture, makar u slikarstvu. To je nešto na šta treba podsećati", istakao je profesor ikonopisa Todor Mitrović.

Posle Niša, izložba ikona "Da se ne zaboravi" seli se u Parohijski dom Svetog Save na Vračaru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво