Lukići priključeni na gradski vodovod

Posle zemljotresa u Kraljevu presušili su mnogi bunari u okolini, naselju Lukići voda je dostavljana cisternama a onda je Vodovod osposobio lokalnu mrežu i u svaku kuću doveo gradsku vodu.

Posle zemljotresa u Kraljevu, presušili su mnogi bunari u okolini, tako da žitelji nekoliko sela i naselja nisu imali dovoljno vode za upotrebu u domaćinstvima i pojenje stoke.

Dva meseca je naselju Lukići voda dostavljana cisternama a onda je, po nalogu Gradskog štaba za vanredne situacije, Vodovod osposobio postojeću lokalnu mrežu i u svaku kuću doveo gradsku vodu.

Meštanka Lukića Jelena Minić kaže da joj je mnogo lakše jer više ne mora da greje vodu niti joj treba pomoć da okupa bebu. Više ne brine da li će i ćerkice Kristina i Valentina same oprati ruke posle igranja napolju. Ranije je njen suprug donosio desetak balona vode da bi bilo dovoljno za ceo dan, kaže Jelena: "U ovom naselju nikada i nije bilo gradske vode. Od kada sam se ja udala ovo je prvi put da u kući ima dovoljno vode."

Marija Pavlović priča da je morala da topi sneg kako bi napojila kravu. Na dnu njenog bunara bilo je malo vode koju nije mogla da zahvati: "Za ljude je lako. Naći ćete negde vodu. Doneće vam. Ali za stoku je problem. Kravi treba oko pedeset litara vode dnevno." 

Priključenje na gradski vodovod samo privremeno rešenje

Bunari su presušili iste noći kada je bio zemljotres i voda mesecima nije nadolazila. Bilo je domaćina koji su pokušavali da iskopaju nove bunare. Odustali su već na dubini od sedam i po metara - kada su shvatili da je novo podzemnih voda opao za čitavih deset metara.

Za kopanje dubljih bunara potrebna je mehanizacija. Za meštane Lukića to bi bili dodatni troškovi. Ohrabruje ipak da u nekim bunarima, voda polako počinje da se puni.

Radivoje Pavlović kaže da vodu iz bunara, koja je nadošla kad je sneg počeo da se topi, koriste samo za stoku, jer nije ispitana.

Gradski Vodovod je zbog novonastale situacije povezao postojeću mrežu sa naseljima gde ima vode. Ranko Đekić, tehnički direktor JKP "Vodovod" kaže da im je gradski štab za vanredne situacije naložio da obezbede zdravu pijaću vodu za to naselje: "Sproveli smo vodu iz okolnih vodovoda. Ovo je samo delimično rešenje, ali će naselje u narednih pola godine imati dovoljno vode", naglašava Đekić.

Za trajno rešenje vodosnabdevanja Lukića potrebno je obezbediti oko deset miliona dinara. U Vodovodu očekuju da će nova mreža biti izgrađena tek za nekoliko godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво