Kraljevačko pozorište u Zrenjaninu

Glumci kraljevačkog teatra na turneji po gradovima Srbije pokušavaju da prikupe što više sredstava za obnovu zgrade matičnog pozorišta koja je teško oštećena u zemljotresu. Za nastup u Zrenjaninu tražila se karta više.

Ansambl Kraljevačkog pozorišta već nedeljama je u pokretu, pokušavajući da prikupi što više sredstava za obnovu  matičnog  pozorišta. Ovih dana gostuje u gradovima Vojvodine.

 

Za nastup kraljevačke "putujuće družine" u Zrenjaninu tražila se karta više. Publici su se predstavili sa dva ostvarenja: za najmlađe Zrenjanince odigrali su "Ružno pače" a na dramskoj sceni Mrožekovog "Karola".

"Jeste nam malo naporno da putujemo, menjamo hotele i garderobe, ali osećaj je predivan... Osećamo sa koliko nas razumevanja prihvataju i kolege glumci, i publika, pružajući nam na taj način nesebično i materijalnu i moralnu podršku", priča glumac kraljevačkog teatra Zoran Cerovina, koji sa svojim kolegama pokušava da prikupi što više novca za obnovu svog srušenog pozorišta.

Isti utisak u zrenjaninskom pozorištu stekla je i njegova koleginica Nataša Debeljak, glumica iz Kraljeva: "Svuda nas dočekuju raširenih ruku i ova neobična turneja ostaće zapamćena po velikom požrtvovanju i nas i naših domaćina u zajedničkom naporu da se umetnici međusobno pomažu. "

Gostovanje kraljevačkog pozorišta u Zrenjaninu bilo je prilika za dogovor i o intenzivnijoj saradnji. "Posle nekoliko godina imamo odličan povod da se aktivnije ponudimo kraljevačkih glumcima, omogućimo nova gostovanja i tako uradimo još nešto što je veoma važno i za zrenjaninske glumce i za publiku - a to je razmena predstava, ideja i zajedničkih projekata kojih će, nadamo se, uskoro i biti", rekla je Ivana Kukolj Solarov, pomoćnica direktora zrenjaninskog pozorišta "Toša Jovanović".

The Show Must Go On

Posle zemljotresa koji je u noći 2. novembra razorio zdanje Kraljevačkog pozorišta radnici te kuće odlučili su da je sami zaštite, koliko je to u njihovoj moći.

I pored ličnih nedaća i rada na obnovi svojih domova, smenjivali su se na skelama i krovu pozorišta inspicijenti, binski radnici, sufleri, glumci i scenografi ne bi li nekako ojačali zidove i sačuvali zgradu.

Dekori dotadašnjih predstava postali su krov njihove zajedničke kuće. Tih dana obavestili su publiku:

"Poštovani prijatelji Kraljevačkog pozorišta i naša draga publiko, zbog nastale situacije i teškog zemljotresa naše pozorište neće raditi do daljeg. Neplanirano i neželjeno, teška oštećenja zgrade primorala su nas da zbog sigurnosti publike i opšte bezbednosti prekinemo svoj rad."

Međutim, ansambl sebi nije dozvolio luksuz malodušnosti: "Kad neko želi da prebrodi teške trenutke najgore je ako sedi dokon, kuka i ništa ne preduzima", kaže Vladan Slavković, direktor kraljevačkog teatra, koji najavljuje da će njihov ansambl narednih meseci nastupati u pozorištima širom Srbije.

Ansambl kraljevačkog pozorišta, koje je prošle godine obeležilo šezdeset godina rada, jedan je od najmanjih teatarskih ansambala u Srbiji. Iako u pokretu, petnaestoro glumaca sprema i novu predstavu - „Desire" Žanine Mirčevski čija će premijera biti 10. marta u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво