Читај ми!

Sećanje na žrtve "Novosadske racije" – jednog od najvećih zločina u Drugom svetskom ratu

Komemoracijom i polaganjem venaca kod spomenika "Porodica" na Keju žrtava Racije u Novom Sadu, obeležena je 81. godišnjica "Novosadske racije", akcije mađarskih fašista u kojoj je u tri januarska dana 1942. godine ubijeno i pod led Dunava bačeno više od 1.300 novosadskih Srba, Jevreja i Roma.

U ime potomaka žrtava, venac je položio Đorđe Milić. Te januarske noći, mađarski perjari ubili su 54 člana njegove porodice.

"Oni su izvedeni iz kuće, kompletna porodica – baka, deka, tetke, strine, ujaci, svi su bukvalno izvedeni i do Futoškog puta, pošto su izvedeni na Futoški put, tu su se sabirali, i onda su ih na kraju, na određen način zverski pogubili. Na mog oca, koji je tada imao četiri i po godine, bačena je ručna granata, bomba, koja ga je puno povredila", kaže Đorđe Milić, predstavnik potomaka žrtava "Novosadske racije".

Ovaj dan trebalo bi da nas ujedini u ljudskosti, a protiv fašizma, kazao je prilikom obraćanja gradonačelnik Milan Đurić.

"Novi Sad je naučio da ima svoj tužni januar, baš ovde kraj spomenika 'Porodica', on je simbol sećanja na najtužnije dane našeg grada, ali i opomena da ljudsko uvek mora da pobedi i da prevlada nad mržnjom i neljudskim. I 81 godinu od zločina kakav civilizacija ne pamti, na ovom mestu odajemo pomen, gotovo iskorenjenim novosadskim porodicama Golštajn, Ljubojev, Šosberger, Sremčević, Jovandić i mnogim drugim", objašnjava Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada.

Novi Sad će se žrtvama odužiti izgradnjom memorijalnog kompleksa.

"Grad Novi Sad svom snagom pokreće proces izgradnje memorijalnog centra, posvećenog žrtvama januarskog pogroma 1942. godine. To je naša ljudska i istorijska i obaveza i odgovornost", dodaje gradonačelnik Đurić.

Pomen žrtvama, u ime Jevrejske zajednice, održao je vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, a u ime Srpske pravoslavne crkve vladika valjevski Isihije.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво