Pančevo: Ukrasi sa gradskih fasada predstavljeni u muzeju

"Tragom nasleđa, zaboravljeno lice grada", naziv je izložbe u pančevačkom Narodnom muzeju. Autorka izložbe, vajarka Svetlana Karović Deranić, želela je da prikaže raznovrsnost ornamenata sa starih zgrada koji predstavljaju kulturno blago grada.

Svetlana Karović Deranić godinama radi na restauraciji starih zdanja u Pančevu i trudi se da sačuva od zaborava bogatu dekorativnu plastiku na fasadama.

Na izložbi u Narodnom muzeju prikazana je originalna ornamentika sa nekadašnjeg hotela "Sloboda", Štapske zgrade i jedne privatne kuće, uz prateću foto dokumentaciju.

"Mislim da ona treba da otvori neku drugu priču o budućoj gliptoteci, arhivi, jer savremeni život nas menja, živimo u sasvim drugačijim okolnostima, drugačija je arhitektura. Sve je to razumljivo, ali ne možemo da zaboravimo ono što imamo kao kulturno blago", smatra vajarka Svetlana Karović Deranić.

U svoj projekat buduće arhive umetnica je uključila i mlade. Za srednjoškolce je održana radionica "Istraživanje, arhiviranje i izrada ornamenata", a njihovi crteži deo su izložbe. Tu su i radovi studenata, u vidu fotografija i grafika.

"Ja sam koristila tehniku suvi žig. Koristi se mokar papir na kome se pravi otisak. Mislim da to odgovara celoj priči ornamentike", kaže Katarina Rakić, student grafike.

Najviše ornamentike ima u centralnom gradskom jezgru, a mogu se videti zoomorfni, floralni i geometrijski oblici.

"Prilično su u lošem stanju i to je velika šteta. Bilo bi lepo ukoliko bi postojala mogućnost da se oni nekako obnove i renoviraju, da se sačuva naša tradicija koju imamo u gradu", navodi Nevena Stojanov, student grafike.

Jedan deo originalnih ukrasa autorka izložbe će pokloniti Narodnom muzeju, u želji da se rad na njihovom očuvanju nastavi.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво