"Opet se Zlatiborom cura šeće": 1300 učesnika iz 7 zemalja

11. Međunarodni festival folklora, održan proteklog vikenda na Zlatiboru, okupio je više od 50 folklornih ansambala sa oko 1300 veterana - folkloraca, sa prostora bivše Jugoslavije. Festival pod nazivom „Opet se Zlatiborom cura šeće", organizovalo je Udruženja za negovanje narodne tradicije „Zlatibor" uz pomoć čajetinske opštine i Turističke organizacije Zlatibor.

Koliko im je važno da što bolji budu na sceni, sa igrama iz Šumadije, Pomoravlja, Leskovca, Homolja, Srema, Kosova, govori i poslednje uvežbavanje veterana iza scene, u raznolikim nošnjama koje prikazuju svo bogatstvo tradicije Balkana.

"Da prikažemo šta naši veterani vredno rade, svake godine po jednu koreografiju, vježbamo, uigravamo se tako da se eto spremamo već duže vremena za ovaj festival", kaže Velibor Todić, iz KUD-a „Mladost", Leobersdorf, Austrija.

"Bokeljsko kolo pod UNESKOM zaštićeno, nošnje su nam radili, naše terzije koji rade, one su urađene sve prema originalima koji se nalaze u Muzeju Crne Gore", navodi Nedžad Lekić, iz AKUD-a „Mirko Srzentić", iz Podgorice. 

"Ovo nam je 3. put da smo na ovom festivalu tako da smo stalni gosti, a motiv je druženje, druženje i samo druženje", ističe Živorad Jovanović, član KUD-a „Štule", iz Kučeva.

Na 11. festival stiglo je 1.300 folkloraca, 6 puta više nego što ih je bilo na prvom, na radost domaćina, koji spremaju novine u drugoj deceniji postojanja.

"Imamo decu s kojom smo počeli da radimo pre godinu i po dana, želimo da njih obučimo da napravimo tri festivala, da napravimo festival dečiji, festival izvođačkih ansambala i da ostane tradicionalni festival veterana i rekreativaca", ističe Luka Vesović, iz Udruženja za negovanje narodne tradicije „Zlatibor", organizator.

Festival pod sloganom „Opet se Zlatiborom cura šeće" sa kolom na štulama, gluvim glamočkim, užičkim, ljubitelji folklora iz 7 zemalja odakle su stigli veterani, mogli su da prate putem interneta.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво