Читај ми!

Na svom imanju na Tari student iz Užica napravio SOS eko-brvnaru

Pleni prirodnom lepotom, ali Tara ume zimi da pokaže i svoje surovo lice, kada se zbog mećave pojedi planinari ili putnici-namernici nađu u nevolji. To je bio osnovni motiv za jednog studenta iz Užica da izgradi SOS ekološki bungalov, koji će besplatno moći da koriste i nevoljnici i ljubitelji prirode.

Prirodna lepota koja mami mnoge turiste – Tara. Sneg još nije osvojio tu planinu, ali u pojedinim delovima ga ima sasvim malo, dovoljno da ukaže da je priroda nepredvidiva. Mihailo Panić, koji to planinari od detinjstva, zato je odlučio da na svom placu napravi SOS brvnaru, za nevoljnike da pronađu spas od mećave.

 

"Čistio sam trulo granje, oborena stabla, vrhove ovih brvana, vrhove balvana koje su već šumari odneli. Ostavili su samo te vrhove, koje sam ja izvlačio sa dna placa, skidao sam im grane", kaže Mihailo Panić, planinar iz Užica.

Naoružan voljom i upornošću, prirodni materijal prepušten truljenju, iskoristio je za ekološku brvnaricu, koja može spasiti nečiji život.

"Prvi put mi je deda došao, pomagao. Tad smo krenuli da odvajamo to granje. Odvojio sam sa donjeg dela placa sam dosta tih stabala i onda je došao drugar jedan iz Kosjerića da pomogne. Izvlačili smo ta stabla dva dana. Izvukli smo tu dovoljnu količinu, koliko je bilo potrebno za ove zidove. A što se tiče same krovne konstrukcije, nju sam morao da rasklopim sa srušene štale u Prijepolju, pa da je doteram ovamo", dodaje Mihailo Panić.

Nije velika, ali je besplatna, bilo nevoljnicima ili zaljubljenicima u lepote Tare. Smeštaj je skroman, ali praktično ima sve što je potrebno za preživljavanje.

"Ima malo iznad sedam kvadrata, što sam ja proračunao da mi je dovoljno za dva kreveta. S tim što sam na kraju došao na ideju da napravim taj neki treći pomoćni i šporet. Tako da je to dovoljna kvadratura da se prenoći za taj boravak za prvu pomoć, zato se zove SOS eko-bungalov", ističe Mihailo Panić.

Tako je Tara dobila neobičan objekat, ali Mihailo ima nameru da odbačenu građu iskoristi da napravi još nekoliko SOS kućica. Nada se da će motivisati i druge planinare da iskoriste prirodne resurse i naprave objekte, koji mogu spasiti život.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво