Читај ми!

"Krvava granica" - ratni dnevnik učesnika bitke na Košarama

"Krvava granica" je naziv knjige potpukovnika u penziji Dragutina Dimčevskog o bici na Košarama, tokom bombardovanja 1999. godine. Knjigu je pisao na osnovu ratnog dnevnika, prikupio je dokumenta i svedočenja saboraca.

Bitka za Košare i odbranu državne granice počela je 9. aprila. Pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, uz pomoć vojske Albanije i NATO avijacije napali u graničare karaule Košare, na Kosovu i Metohiji, uz granicu sa Albanijom. Napadi su trajali 67 dana.

"Tamo nije bilo ni lepih dana, ni lakih odluka, jednu stvar smo samo znali, da smo mi ta generacija koja po svaku cenu mora da odbrani državnu teritoriju i kao što znate, svako od nas je davao svoju glavu za svoju otadžbinu", kaže heroj sa Košara, zastavnik Saša Radojević. 

Tada je Dragutin Dimčevski bio zamenik komandanta 53. graničnog bataljona. Do komandnog mesta u Đakovici stigla je vest o napadu na karaulu, krenuo je ka jedinicama na položaju i preuzeo, kao najstariji po činu, komandu.

"Ja sam u knjizi obuhvatio prvenstveno sve vojnike koji su učestvovali u odbrani otadžbine u 53. graničnom bataljonu, sve sam opisao, vojnici koji su bili ranjeni, povređeni, oboleli i oni su evidentirani, a što se tiče poginulih, za njih ima slika za svakog vojnika i njegova biografija i mesto gde je stradao.", ističe autor knjige potpukovnik Dragutin Dimčevski.

Pisao je ratni dnevnik, nije bilo mirnih dana, a najteži je, kaže, bio 11. april, kada je poginulo osam graničara. U bici za Košare stradalo je 25 graničara 53. bataljona. Knjiga herojima sa Košara u čast, da se ne zaborave.

"Trebamo se sećati i tih vremena i naših poginulih, jer je njihov mladi život zalog budućnosti Srbije", naglašava prof. dr Mitar Kovač, general-major u penziji.

"Mislim da smo predstavljanjem knjige podigli još jedan spomenik koji će nas neprekidno sećati na dešavanja 98, 99. godine, na junake koji darivaše svoje živote za slobodu", objašnjava mr Zoran Lubura, brigadni general u penziji.

Posle Kumanovskog sporazuma povukli su se graničari, a 53. granični bataljon je ugašen 2000. godine. Potpukovnik Dimčevski je pre dve godine odlikovan Orednom belog orla sa mačevima drugog stepena. Izdavač knjige "Krvava granica" je vranjski SUBNOR.

 

 



петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво