Leskovac: Šarenilo boja i ukusa na Sajmu zimnice i ajvara

Uprkos lošim vremenskim prilikama proizvođači čuvenog leskovačkog ajvara zadovoljni su ovogodišnjom sezonom. Leskovčani su imali priliku da do ovog specijaliteta dođu na Sajmu ajvara, zimnice i meda koji je organizovala Turistička organizacija u njihovom gradu.

Iz dvorišta miris pečene paprike i ajvara premestio se u centar grada. Varjače su ukrstili mladost i iskustvo. Učenici, domaćice, radnici na istom zadatku. Da naprave najlepši i najukusniji leskovački specijalitet.

 

"Dosta je bitna ta kvalitetna paprika koja se koristi i jednostavno da se lepo pripremi", kaže Stefan Tasić, učenik Trgovinsko-ugostiteljske škole u Leskovcu. 

"Mora da se ima dosta ljubavi da bi se pravio ajvar, od kupovine dobre paprike, od ljuštenja, pečenja, pa onda mešanja", objašnjava Vesna Stojanović, iz TO Lebane. 

Po jedinstvenoj recepturi, doveden do savršenstva i spakovan u tegle. Od ove sezone imaju i novi izgled. 

"Odlična je godina, još se radi, paprika je dobra, malo nas ova kiša remeti, ali nadamo se preko 6500 tegli ove godine da će biti", ističe Stevan Petrović, iz Udruženja Leskovački ajvar. 

"Samo članovi Udruženja Leskovački ajvar imaju pravo i mogućnost da koriste ovu etiketu i tako će kupci prepoznati da je to baš taj zaštićeni proizvod sa geografskim poreklom koji dolazi iz Leskovca", navodi Stevica Marković, iz Udruženja Leskovački ajvar.

U priču punu neizvenosti, neverice, složene papirologije i sredstava krenulo se skromno pre nešto više od decenije.

"To ide i dalje uzlaznom putanjom i pokušavamo ljude da animiramo da se uključe u Udruženje jer samo zajednički mogu izaći na tržište sa ozbiljnim količinama", kaže Goran Jović, direktor Regionalne Privredne komore Leskovac.

Uz finansijsku podršku grada Leskovca uskoro i četvrti brend, leskovačka ljutenica.

"Dok imamo sirovinu krenućemo sa izradom elaborata, radiće se analize, radiće se na recepturi i nadamo se da do kraja godine imamo neku prvu količinu", ističe Milan Petković, predsednik Udruženja Leskovački ajvar.

Po čuvenju za ajvarom ne zaostaje lokošnička začinska paprika. Tajna je u zemlji i viševekovnoj tradiciji.

"Biće manje i to duplo manje", kaže Slobodan Nedeljković, proizvođač iz Donje Lokošnice. Dodaje: "To će povećati cenu. Sada je 100 grama - 150 dinara".

Vreme je pripreme zimnice. Sajmovi su pravo mesto da se ostave napune. Uz ajvar ponudili su proizvođači i džemove, sokove, voće spakovano u med.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво