Šta poljporivrednici uče u digitalnoj učionici

Inicijativa Digitalna Srbija, novosadski institut Biosens, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija u Srbiji i USAID pripremili su digitalnu platformu za obuku poljoprivrednika. Prvi kursevi i način korišćenja platforme predstavljeni su u Mokrinu kod Kikinde.

Kako funkcionišu senzori je jedna od tema u poljoprivrednoj onlajn učionici. Podaci sa njive su i do sada privlačili najviše pažnje među ratarima i u ovoj oblasti su se digitalno najbolje snalazili kaže Goran Dumitrov poljoprivrednik iz Mokrina.

"Mi jesmo koristili nešto što se tiče vremenske prognoze, padavina i tih stvari koje smo mogli da vidimo, ali slaba vajda ako nismo mogli da navodnjavamo. Gledam zemljište, gledam padavine. Gledam neke spektralne analize, to je ono što satelit pokazuje", kaže Goran Dumitrov, poljoprivrednik iz Mokrina.

Portal "agrokursevi" je predstavljen je u Mokrinu, koji odskora nosi naziv "digitalno selo", jer se ovdašnji poljoprivrednici obučavaju da koriste digitalne tehnologije.

"Jedan od načina jeste ova platforma, koja je potpuno besplatna. I gde je potrebno samo da se proizvođači registruju i mogu slobodno da pogledaju da se upišu na ovaj kurs i da pogledaju odgovarajuće lekcije. Mogu da premotavaju lekcije po nekoliko puta, mogu da se fokusiraju na sadržaje koji su im od interesa", navodi Gordan Mimić iz Instituta "Biosens".

Prvi kurs ima 12 tema. Autori najavljuju i nove projekte.

"Nove tehnologije sve više ulaze u svaki segment društva i rada i privrede. Međuti, ono što mi mislimo da je bitno je da različite oblasti života i privrede uđu u nove tehnologije. Jedan od naših motiva, zašto je ovo pravljeno je da bi poljoprivrednici i drugi ljudi sa nekim svojim specifičnim uvidima sa svojom ekspertizom koju su razvili kroz svoj rad, mogli da uđu u visoke tehnologije i kažu šta je njima potrebno da im tehnologije reše", navodi Tadej Kurepa iz "Digitalne Srbije".

Od ranije proizvođači mogu da preko aplikacije prate stanje na svojim parcelama tokom vegetacije. Aplikacija Biosensa za poljoprivrednike prošle godine je imala 20 000 korisnika, koji su pratili stanje na jednoj četvrtini od ukupnih obradivih površina u Vojvodini.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво