Kako štede struju u Pčinjskom okrugu

Krajem avgusta objavljene su preporuke Ministarstva energetike o štednji električne energije. Preporuke se odnose i na lokalne samouprave, privredne subjekte i na pojedinačna domaćinstva.

Ugašene su sijalice koje su osvetljavale značajne ustanove u Vranju. Oko gradske uprave, zgrade načelstva, pozorišta ulice su osvetljene, ali zgrade više nisu - u skladu sa preporukama o štednji električne energije. Ulaganjem u novu rasvetu preko Javno-privatnog partnerstva očekuju i veću uštedu.

"Zamenom 6178 postojećih energetski neefikasnih sijalicama led rasvetom, a očekuje se da će sva rasveta biti zamenjena do kraja 2022. godine i da posle toga ušteda bude oko 75 odsto električne energije za javno osvetljenje na teritoriji grada Vranja", kaže Danijela Bandović, energetska menadžerka grada Vranja.

Dve godine grad učestvuje u sufinansiranju projekata energetske sanacije objekata i ugradnje solarnih panela. Građani kažu da su i do sada štedeli struju, najviše zbog svog budžeta: "Gasim suvišne upaljene sijalice, spremam takoreći na jeftinu struju, ujutru ustajem u 5,6 sati, puštam noću mašinu."

Pojedina preduzeća u Pčinjskom okrugu već su napravila plan štednje, za početak ugasila dekorativnu rasvetu. Neki neće raditi subotom, a radni dan će počinjati ranije.

"Mi koristimo toplotnu energiju koju dobijamo iz procesa u grejanju naših prostorija i na taj način pokušavamo da dodatno, odnosno više te energije iskoristimo na najadekvatniji način i na taj način budemo ekonomsko efikasni", navodi Branislav Popović, direktor jednog preduzeća u Surdulici.

"Kada uključimo recimo farbaru u kojoj se trenutno nalazimo, ovo je pogon farbare, onda radimo u dve, odnosno tri smene kada su zagrejane peći da ne bi više puta zagrevali jer su to već velike potrošnje. Na drugim mestima je nemoguća ušteda, to bi bilo nauštrb količine", objašnjava Dragoljub Kostić, direktor firme iz Bujanovca.

Kotlovi na pelet su najekonomičniji, napominje sagovornik, nude bolju regulaciju temperature u domaćinstvu. To je jedna od mogućnosti za uštedu struje.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво