Kada berberski zanat postane umetnost a posao razonoda

Kad se hoće, sve se može, tako kaže 75-godišnji Ilija Stojković, jedini berberin u Dobrincima i najstariji, ali i najomiljeniji, frizer majstor među penzionerima u Rumi koje svakodnevno ulepšava u prostorijama Udruženja.

Nekada su u modi bile "italijanke", "tarzanke" i šišanje po kućama, danas klasične frizure i saloni. Školovao se za traktoristu, ali se od makaza i brijača vitalni majstor ne odvaja više od pola veka.

"I noću i danju, kad mi se neko javi ja sam uvek spreman da pomognem i uradim. Volja je bitna, volja pobeđuje sve", objašnjava Ilija.

Imali su volje i u rumskom udruženju i već pet godina, u improvizovanom lokalu između kancelarija, Ilija svakog dana šiša i brije sugrađane.

Slavoljub Marković je redovna mušterija jer je, kako kaže, zadovoljan njegovom uslugom: "Pravi majstor, kad obeća to je sto posto sigurno."

Za majstora starog kova i penzionerske cene, zainteresovanih bude i bez članske karte. Svima od koristi i za džep i za dobro raspoloženje.

Svetislav Damjančuk, predsednik Udruženja penzionera Ruma, kaže da je sa više od 100 preduzetnika dogovoren popust od 10 do 20 posto, ali kod brice čak 80, zbog čega je najjeftiniji u gradu!

Za rad i zadovoljne mušterije opremio se i savremenom mašinicom i kolonjskom vodom. Zanat je za Iliju umetnost, posao razonoda.

"Petkom imam najviše mušterija jer subotom imamo igranku, onda da budemo spremni za zabavu, kod nas je zabava najbolja ovde u okruženju", otkriva Ilija.

Stefanija Vlajnić iz Rume žali se da samo muškarce ulepšava a žene neće!

"Ne znam zašto, ja nisam uopšte ljubomorna, rekla sam da uzme da radi frizure da budemo i mi lepe, često su ovde igranke, mogle bismo i mi da se doteramo, ovako moramo same", kaže Stefanija.

Iz Dobrinaca do salona u Rumi, svakog dana je između makaza i povrtnjaka ali je, kaže, srećan. U društvu prijateljice stigne i do bazena u Vrdniku i izleta sa penzionerima. Igranke se ne propuštaju, a šišanje je jeftinije od ulaznice.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво