Pripreme za Badnje veče kod Slovaka u Padini

Vernici koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Badnji dan. Uoči Božića, naša Danica Jovanović posetila je porodicu Kozak iz Padine kraj Pančeva.

Slovaci iz Padine Badnji dan provode radeći, pripremajući svečanu večeru. Tokom dana se posti, uzdržava od hrane, kako bi uveče, u krugu porodice, uživali za prazničnom trpezom. Vesna i Ondrej Kozak imaju specijalnu peć.

"Treba da se dobro zagreje peć. Peče se meso, kobasica, krompir. To je za večeru. Kad se prva zvezda pojavi na nebu, stavlja se na sto", kaže Ondrej Kozak, iz Padine, a Vesna Kozak dodaje: "Kada se završi večera, dolaze deca, pa pevaju ispod prozora. To su crkvene pesme i onda ih mi darujemo, sa nekim malim poklončićima, u vidu slatkiša."

U goste Kozakovima dolazi ćerkina porodica, sa dvoje male dece. Za njih su ispod jelke spremni pokloni, koje će dobiti na Božić.

"Važna je porodica. Sad nas je četvoro, ići ćemo malo kod mojih, malo kod suprugovih. Deca će dobiti poklone, Još ne znaju da korinđaju, ali radovaće se poklonima", navodi Miloslava Kotvaš iz Padine.

U ponoć se ide na misu, posle čega se završavaju običaji za taj dan.

"Posle ponoći obavezno orah jedan razbijemo. Ako je zdrav, biće cela porodica zdrava cele godine". navodi Vesna Kozak iz Padine.

Sa željama za dobro zdravlje i u radosnom raspoloženju dočekuje se sutrašnji najradosniji praznik, Božić, koji se takođe provodi uz najmilije, kod kuće.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво