Laza Kostić - ljubav i hobi jednog vršačkog tinejdžera

Za razliku od većine tinejdžera, četrnaestogodišnji Vrščanin David Bićanin svog idola pronašao je u srpskom pesniku, romantičaru Lazi Kostiću. Ne samo što je pročitao sva njegova dela već zna napamet i veći deo njegovog opusa.

David je interesovanje za velikog srpskog pesnika, i poliglotu izrazio kada je bio treći razred osnovne škole. Gledajući Šotrinu seriju "Santa Marija dela Sallute" poželeo je da podrobnije istraži pesnikov život i stvaralaštvo.

Pet godina kasnije ovaj četranaestogodišnjak pročitao je ne samo sve što je sa Laza Kostić napiso, već i ono što su drugi pisali o Lazi, a njegovih 50 pesama naučio napamet. Uključujući i njegovu najdužu poemu "Samson i Dalila", napisanu na 20 strana.

"Snujem snove biserove,
U snu živim u snu dišem
Al ne mogu sitne snove ne mogu ih da napišem", recituje David i objašnjava:"Ima i pesma "Snio sam te" dakle sve su to pesme o snu o nekoj drugoj dimenziji. Laza je bio poseban baš zbog toga što je u snu tražio inspiraciju, što je bio svoj, dakle to je nešto što me je privuklo, što je bio svoj, što je nasuprot mnogim pesnicima san za njega bio stvarnost."

U svojoj fascinaciji Lazom Kostićem, David je otišao i korak dalje, pa osim što šest meseci na svom jutjub kanalu objavljuje snimke u kojima recituje Lazinu poeziju, sada je po ličnom scenariju snimio i amatersku mini seriju "Kovilj i Laza Kostić". Osim njega, glumci u seriji su njegovi drugovi iz razreda, koji inače ne dele Davidovo interesovanje za Lazu Kostića.

"U seriji se radi o tome da se on vraća sa prava, on je doktorirao prava na latinskom, znao je 8 jezika, dakle on se vraća sa studija piše svoje najveće pesme, druži se sa Jovanom Savićem, Milankom Kirko, i svojom sestrom Aleksandrom", kaže David.

Po uzoru na svog idola, koji je govorio 8 jezika, David već sada solidno poznaje rumunski, engleski i nemački, a časove srpskog i istorije pohađa po programu za darovitu decu.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво