Novo ruho trsteničke bogomolje sa impozantnim zvonikom

Povodom 120. godišnjice od osveštanja crkve Svete Trojice u Trsteniku, završeni su radovi na obnovi zvonika koji se sa visinom od 33 metra smatra najvišim u Srbiji. U toku je oslikavanje bogomolje.

Sagrađena u neomoravskom stilu na mestu skromnije bogomolje, u periodu romantičarskog zanosa , krajem XIX i početkom XX veka , važi za jednu od najlepših ali i najakustičnijih crkava u Srbiji.

"Neki horovi su svoje kompozicije, dakle, otpevali u ovome hramu i snimili. Pre svega za pojanje je namenjena galerija koja je zbog toga i projektovana i sagrađena ali primetili smo da iz bilo kog ugla, čak i iz oltara koji se skriva da kažem iza ovog visokog ikonostasa, čak i iz oltara svaki vernik prisutan u ovome hramu razumeće šta sveštenik proiznosi, šta izgovara" objašnjava Stefan Đurđević, đakon hrama Sv Trojice u Trsteniku.

Hram Svete Trojice ima impozantan zvonik, koji dominira Trsteničkim krajem. Njegova unutrašnjost sa 5 etaža obiluje važnim istorijskim datumima . Na poslednjoj su zvona koja su se prvi put oglasila 1903. godine kada je i sagrađen, ali ne zadugo. Tokom Austrougarske okupacije pretopljena su u municiju.

"U godinama za vreme prvog Svetskog rata i jedno dve godine nakon ,Trstenički zvonik je stajao nem .Trstenički trgovac, Vasilije Vasa Anđelković je prodao svoj čuveni mlin u Stražbi i od dela novca je kupio zvono koje je dvadesetih godina postavljeno na zvonik, a radi i danas" kaže Jelena Vukčević, istoričarka.

Zadužbina je i sat na zvoniku, prečnika dva metra sa kazaljkama teškim više od 30 kilograma. Zasluge što se od 1925. godine jedan od tri postojeća modela u svetu, u Trsteniku, pripadaju Ćirki Stamatović, udovici poznatog trgovca. Radio je dugo pa je vreme da postane muzejski eksponat. A da stražar Trstenika, pored nove fasade dobije i moderan sat koji će pokazivati tačno vreme žiteljima šarmantne varoši kraj Zapadne Morave.

 

--

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво