Jubilej 98. vazduhoplovne brigade

Devedeset osma vazduhoplovna brigada, stacionirana na aerodromu "Morava" kod Kraljeva, beleži sedam decenija postojanja. Vredan jubilej proslavljen je u očekivanju prvih komercijalnih letova sa ovog aerodroma ka Beču.

Brigadu sa najdužom tradicijom u našem ratnom vazduhoplovstvu očekuju novi izazovi i zadaci. U arsenalu brigade već je Erbasov laki višenamenski helikopter, danas najsavremeniji u svojoj klasi u svetu, a očekuje se uvođenje u naoružanje i borbenog helikoptera MI-35. 

Osim u modernizaciju naoružanja i tehnike, ulaže se i u proširenje poletno-sletne staze koju će od decembra koristiti i "Er Srbija".

Naša nacionalna avio-kompanija pobedila je na tenderu za obavljanje redovnog civilnog vazdušnog prevoza na linijama od javnog interesa iz Kraljeva.

Retki su mešovito vojno-civlni aerodromi u svetu. Zato će putnici na komercijalnim letovima iz Kraljeva biti u jedinstvenoj prilici da prate aktivnosti vojnih pilota i da vide najnovije vazduhoplove, poput helikoptera H-50 koji je brigada u Kraljevu dobila tek pre dva meseca.

"Er Srbija" će obaviti ukupno 300 povratnih letova do austrijske prestonice. Do Soluna će imati 184. Leteće se regionalnim avionima tipa ATR 72. Vazduhoplovna brigada će nesmetano nastaviti svoje aktivnosti.

"Aerodrom Morava je u funkciji od 28. juna. Očekujemo prve letove već početkom decembra. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potpisalo je sa kompanijom Er Srbija ugovor o obavljanju letova od javnog interesa i mi spremno dočekujemo taj dan", kaže Mihajlo Zdravković, direktor preduzeća "Aerodromi Srbije".

Kraljevo je treći grad u Srbiji iz kojeg će se obavljati redovan civilni vazdušni saobraćaj. Vlada Srbije je izdvojila i sredstva za izgradnju druge piste na Aerodromu "Morava" sledeće godine, koja će služiti i za kargo saobraćaj. Time će biti ojačani i kapaciteti Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, odnosno vojske u celini.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 28. nov 2019, 18:38) - Markovljev [neregistrovani]

Cetvrti

Imamo mi jos jedan internacionalni aerodrom samo sto je privremeno okupiran od NATO i pod upravom vazala iz Pristine.