Kragujevac: Lakše do dokumenata za izvoz

Kako bi olakšala izvozne procedure, Privredna komora Srbije je veliki deo ovlašćenja prenela na Regionalne komore. Sve informacije i dokumenta za izvoz u zemlje sa kojima Srbija ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini ili na druga tržišta, privrednici mogu da dobiju u Regionalnoj komori u Kragujevcu.

Širok je spektar proizvoda koji zadovoljavaju standarde o domaćem poreklu robe. Bilo da se izvozi hrana, tekstil ili nameštaj, proizvode mora da prati uverenje o srpskom poreklu. Podnosioci zahteva dostavljaju Privrednoj komori propisanu dokumentaciju i posle strogih provera, izdaje se ili uskraćuje uverenje o domaćem poreklu robe.

"Nepreferencijalno uverenje prema tržištima gde naša država nije sklopila sporazume o slobodnoj trgovini i prema zahtevima inostranog kupca. Preferencijalno uverenje Forma A, izdajemo za izvoz naših proizvoda na tržište Amerike, Kanade, Japana", objašnjava Ružica Stančić iz RPK Kragujevac.

U Privrednoj komori u Kragujevcu izdaju se i uverenja o poreklu robe iz treće zemlje, overavaju fakuture, devizni cenovnici, paking liste. Odnedavno i Ata listovi, sastavni deo ATA karneta,pasoša za robu.

"Znači nam što dodatne listove možemo da uzmemo ovde u Kragujevcu. Brže dolazimo do njih nego nekada u Beogradu", kaže Nikola Simović, muzičar.

"Pomoglo bi nam, u svakom slučaju kada bismo mi mogli i novi ATA karnet da podignemo u Kragujevcu", objašnjava Nenad Sredojević iz "Agromarketa". "Za sada to nije moguće, ali se nadamo da će u nekom narednom periodu, to, isto takođe, moći ovde da se uradi."

U Privrednoj komori očekuju da će od jeseni, pored Beograda i u Kragujevcu moći da se otvori Ata karnet, dokument koji važi godinu dana, a odnosi se na naučnu i stručnu opremu, sajamske eksponate, instrumente i druge proizvode koji se privremeno iznose iz zemlje.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво