Poljoprivrednici ne žele da im se oranice pretvore u glinokop

Udruženje poljoprivrednika iz Novog Bečeja organizovalo je protest. Poljoprivrednici negoduju jer se, kako kažu, glinokopi koji se koriste za proizvodnju građevinskog materijala šire na poljoprivredno obradivo zemljište prve i druge klase.

Nikola Dujin poljoprivrednik iz Novog Bečeja ne želi da proda svoju njivu Kompaniji "Polet", jer je reč o prvoklasnoj parceli, kakvu ima još oko 700 vlasnika. Većina njih želi da se bavi ratarstvom, ali to neće moći ako neko prihvati ponudu, nakon čega bi se njiva pretvorila u glinokop.

"Ovaj kop im je sada pri kraju i sada žele da otvore nov kop, nov rudnik. Mi ne želimo to da im dozvolimo pošto je svega je deset posto zemljišta prve klase u ataru Novog Bečeja i sada ako bi uzeli to malo onda ćemo ostati samo na nekim lošijim zemljištima", kaže Nikola Dujin, poljoprivrednik iz Novog Bečeja.

Poljoprivrednici traže da Kompanija otkupljuje manje plodna zemljišta i da o tome pregovara sa ratarima. Okupljeni na protestu pored "Poletovog" kopa traže da se prekine sa praksom da se najbolja zemlja pretvara u udubljenja.

"Blizu 400 hektara prvoklasne banatske zemlje je nestalo, devastirano trajno je uništeno. Svi znamo da je zemlja neobnovljiv resurs. Ovo nas čeka za narednih 30 godina na tom drugom potezu koji se zove Srednje strane", objašnjava Mira Nićin, zastupnik Udruženja "Srednje strane".

Kompanija "Polet" je 2003. privatizovana od hrvatske "Nekse grupe" i među najznačajnijim je proizvođačima crepa u Srbiji. Zatražili smo reagovanje povodom ovog protesta, ali su nam iz Službe za odnose sa javnošću poručili da su trenutno zauzeti zbog učešća na Sajmu građevinarstva i da će odgovoriti naredne nedelje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво