Loznica: rekonstrukcija puteva u romskim naseljima

U Loznici su završeni radovi na rekonstrukciji puteva u romskim naseljima u četiri sela na teritoriji tog grada. Projekat "Putevi za bolju budućnost" sprovodi se u 13 opština u Srbiji i finansira se iz sredstava Evropske unije, sa ciljem poboljšanja uslova života Roma.

Do romskog naselja u selu Jadranska Lešnica godinama se teško stizalo. Velike rupe, blato i prašinu na prilazu ka naselju u kojem živi oko 40 domaćinstava, zamenio je asfalt. Ostatak puta, iako zemljani, meštani, kažu, neuporedivo bolji nego ranije.

"Bilo je vode, bile su rupe, sad je malo bolje, pošto imamo puno dece koja idu u školu odavde. Je l vam sada lakše? Lakše je puno, za decu lakše. Bolje funkcioniše sve, može da dođu hitna kola, može da dođe taksi", kažu meštani.

Nove puteve, ali i decije igralište dobili su i Romi u selu Joševa, a sređivana je i infrastruktura i u mahalama u Gornjem Dobriću i Lešnici. Projekat uređenja romskih naselja na teritoriji Loznice vredan je više od 280 hiljada evra, a pored evropskih donatora uključila se i lokalna samouprava, kao i Ministarstvo građevinarstva.

"Sva ta putna infrastruktura koja je sad mnogo kvalitetnija svakako da osigurava bolju dostupnost žiteljima tih romskih naselja kad su u pitanju ustanove obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite", kaže Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice.

"Republika Srbija i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nastavlja da sprovodi i da stvara nove programe za pomoć i inkluziju Roma i Romkinja u Republici Srbiji. Mi smo nedavno baš, pre dva dana uspeli da obezedimo 3,1 milion evra za novi jedan program", objašnjava Zoran Lakićević, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva.

Reč je o projektu izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture, u okviru kojeg će se pripremiti projektna dokumentacija za 30 romskih naselja. Pravo da konkurišu imaju sve opštine i gradovi u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво