Veće kvote za izvoz junećeg mesa

Ministarstvo poljoprivrede je sa predstavnicima turske Vlade ugovorilo veću kvotu za izvoz junećeg mesa u 2019. godini. Umesto dosadašnjih 5000 tona moći ćemo da izvezemo 7.000 tona junetine.

Postignuti dogovor će povećati izvoz goveđeg mesa u Tursku sa trenutnih 25 na gotovo 35 miliona evra. Kako se za povećani obim posla pripremaju stočari i klaničari proveravali smo na Pešterskoj visoravni

Klanica Muriza Turkovića u Sjenici je među prvima u Srbiji sa halal certifikatom koji je uslov za izvoz mesa u Tursku. Halal što znači ispravno odnosi se na način uzgoja, hrane i humanog pristupa obradi stoke u klanicama.

„Zadnji put smo izvezli oko 100 tona u ovoj godini, a 2011. godine 220-230 tona je bio izvoz. Mali nedostatak koji smo imali pa se nije posao završavao, pa se nije finalizovao kod nas u našoj klanici je taj što smo imali mali prostor za pakovanje mesa negde 100 kvadrata zahtev turskog uvoznika 200-300 kvadrata. Mi smo taj prostor ove godine napravili,” kaže Turković.

Skoro udvostručeni izvoz mesa smanjiće prostor nakupcima da obaraju cene.

„Fala bogu što ima izvoz mesa i to gde da prodamo, da plasiramo svoju robu, a ne dođe ti pred vrata kupi ti za nikakvu cijenu”, kaže Mile Đurić iz Vrela kod Sjenice.

„Imam dvadeset krava, pedeset ovaca, jutros sam hteo da ih maknem, a kad sam čuo ministra Nedimovića da će da poveća subvencije po 500 za grlo to me je vratilo”, navodi Mirsad Rahić iz Trijebine na Pešterskoj visoravni.

Pešterska visoravan ima ogroman prostor za uzgoj goveda jer se prostire na 80 000 hektara poljoprivrednih površina.

„Procena je da naredne godine sa Peštera će moći da se izveze do 700 tona junećeg mesa, da je ovo tek početak tog posla i da bi u narednim godinama trebalo da se poveća ovaj kapacitet”, smatra Esad Hodžić, direktor Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede. Na Pešterskoj visoravni uzgaja se oko 50.000 govedi i oko 45.000 ovaca.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво