Besplatna obuka migranata za zanate

Narodni univerzitet, Međunarodna organizacija za migracije, IOM i Karitas organizuju obuke migranata za razna zanimanja. Migranti smešteni u Prihvatnim centrima u Vranju i Bujanovcu uče da rade na računarima, da neguju starije osobe, šiju, prave nakit.

Došli su na obuku sa različitim stepenom prethodnog iskustva, nekima je potrebna osnovna obuka, a neki žele da saznaju više o dizajnu ili programiranju.

"Ovo nam dosta pomaže, teško je sedeti i ne raditi ništa, ovde učimo, srećemo ljude, a sve je besplatno, odlično je", kaže Husein iz Irana.

"Godinu dana sam u Srbiji, prvi put sam na nekom kursu, sve što ovde naučim biće mi korisno, u budućnosti", dodaje Husein.

Broj migranata u Srbiji stagnira, većina ostaje duže u Prihvatnim centrima, više meseci. Imaju dobre uslove smeštaja, grejanje, hranu, garderobu, ali i dosta slobodnog vremena.

"Teško je svaki dan samo sedeti, hvala Srbiji što nam je dala mogućnost da nešto naučimo, da nešto radimo, pomognemo", kaže Sonja iz Avganistana.

Obuka je organizovna i u Prihvatilištu pri Centru za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite. Uče da neguju starije.

"Nemam iskustva u ovom poslu, ali želim da naučim, da učinim nešto za starije ljude, daleko sam od svog oca koji mi je dao tako mnogo", ističe Said iz Irana.

"Sve što mi negovatelji radimo,znači održavanje higijene, održavanje hgijene prostorija, higijene korisnika, ishrana", ističe Miodrag Stojilković, negovatelj u Prihvatilištu.

Obuku organizuju Narodni univerzitet, Međunarodna organizacija za migracije i Karitas. Migranti iz Prihvatnih centara stiču praktične veštine.

"Zbog te jezičke barijere teorijski deo nam je nešto sveden,zato je akcenat je na praktičnoj nastavi, radi se u uslovima koji su adekvatni", kaže Gordana Dimitrijević, direktorka Narodnog univerziteta.

"Cilj ovih kurseva je da omoguće migrantima da steknu nova znanja i veštine,koji će im omugućiti da budu konkurentni na tržištu rada EU ukoliko odluče da odu ili da budu konkurentni na tržištu rada u Srbiji ako reše da ostanu", Milica Anđelković Jovanović, IOM.

Nakon završene obuke dobiće sertifikate. Svi će dobiti šansu, svakog meseca će se formirati nove grupe za različita zanimanja.



 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво