Arheolozi na lokalitetu Horeum margi u Ćupriji

U Ćupriji su u toku arheološka istraživanja ostataka antičkog grada Horeum margi osnovanog u drugom veku. Radi se na severoistočnoj kuli u dvorištu muzeja koji nosi ime nekadašnjeg naselja.

Nekadašnje jako utvrđenje sa kovnicom oružja gde je boravila i Klaudijeva sedma legija nalazi se u samom centru Ćuprije. Za srednjoškolce pravo mesto za čas istorije.

„Sad su dosta iskopali i bolje se vidi",

„Sve bolje pamtimo kad možemo i da vidimo", kažu učenici.

 Zavod za zaštitu spomenika iz Kragujevca iskopavanja je započeo pre sedam godina. Najteže je bilo ukloniti betonske ostatke iz 20.veka.

„Kad se radilo korito reke tada je iskorišćeno da bi se iskopale naslage dvadesetog veka da bi imali pristup ov jer teren je bio pre toga težak za iskopavanje", kaže Marko Krković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika iz Kragujevca.

Severoistočna kula na kojoj se trenutno radi je iz 4.veka, a koliko je veliko utvrđenje bilo govori i podatak da su bedemi široki četiri metra.

„Kada zamislimo njih u nekoj njihovoj prvobitnoj visini kolika je mogla da bude i vidimo kolika je sad u ostacima, prosto budemo svi onako iznenađeni koliko je to sve izuzetno veliki i monumentalni kompleks bio", naglašava Marija Kaličanin Krstić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika iz Kragujevca

Ministarstvo kulture i informisanja za radove na lokalitetu Horeum margi izdvoilo je milion dinara , a Opština Ćuprija, trećinu ovog iznosa.

„Strategija razvoja Opštine, turizam vidi kao jednu od značajnijih grana u koje treba ulagati u daljoj budućnosti ,pre svega arheološki turizam koji je vezan pre svega za Horeum margi", kaže Novak Novaković, direktor Muzeja Horeum margi-Ravno.

Ostaci rimskog grada, koji je nekada bio veliki zanatski,trgovinski ali i vojni centar nakon arheoloških istraživanja biće konzervirani, a deo bedema i rekonstruisan.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво